JÁSZKARAJENŐ

2020.11.28. 11:30

II. János Pál pápa emlékét ápolnák az új kiállítással

Nyertes pályázatnak köszönhetően kiállítóhellyé alakulhat át az egykori kenyérbolt épülete Jászkarajenőn. Az eszköztárában megújuló létesítmény állandó kiállítása a tervek szerint II. János Pál pápáról szól majd. A Karai Örömút Egyesület további elképzeléseiről Budai Sándor elnökkel beszélgettünk.

Hartai Gergely

Néhány éve már rendeztek kiállítást az egykori kenyérboltban. Akkor IV. Károly király életét mutatták be a látogatóknak. Fotó:

Fotó: Hartai Gergely

– A Magyar Falu Program keretében kétmillió forintot nyertünk eszközbeszerzésre. Ebből az összegből a székhelyünkön szeretnénk fejlesztéseket megvalósítani – tájékoztatta hírportálunkat a Karai Örömút Egyesület elnöke. Budai Sándor elmondta, a számos helyi programnak otthont adó egykori kenyérbolt épületébe az elnyert kiírásnak köszönhetően kiállítóvitrinek kerülnek.

Emellett asztalokat, az itteni előadásokhoz ötvenkét széket, klímát, valamint riasztót kap majd a helyszín. Utóbbira az elnök szerint leginkább azért van nagy szükség, hogy ha különösen értékes tárgyakat őriznének tárlóikban, akkor azok védelme biztosított legyen.

– A régi pékség önerőből lesz felújítva, kifestve, csupán a berendezési tárgyakat és az eszközöket tartalmazza a pályázat. Időközben megfogalmazódott az állandó kiállításunk alapgondolata is. Eszerint egy II. János Pál pápáról szóló tárlatot alakítunk itt ki – részletezte terveiket az elnök.

Budai Sándor hozzáfűzte, az egyesület arra is nyitott, hogy más témájú kiállításoknak is otthont adjon a létesítmény.

– Bizakodók vagyunk, hogy a többi pályázaton egyaránt sikeresek leszünk. Anyagi segítséget ugyanis jobbára csak az önkormányzattól kap az egyesület, emellett a tagdíjakból gazdálkodunk – tudtuk meg.

Néhány éve már rendeztek kiállítást az egykori kenyérboltban. Akkor IV. Károly király életét mutatták be a látogatóknak.
Fotó: Hartai Gergely

Az elnök kiemelte, több pályázatuk még folyamatban van.

– Az egyesület működésével összefüggő kiírás elbírálása egyelőre nem történt meg. Informatikai eszközökre pályáztunk 1 millió 650 ezer forint értékben. Míg egy másik projekt keretében egy túraútvonal létrehozását szorgalmaztuk – taglalta.

A Karai Örömút Egyesület programjai között régi hagyomány a keresztútjárás, amelynek egyes állomásain, a hajdani tanyacsoportok környékén különféle információs táblákat helyeznének el. Mi több, a tanyasi iskolák emlékét is visszaidéznék a leírásokkal. Céljuk ugyanakkor a meglévő építmények felújítása, például az esőbeállók javítása is, de a tanyasi térségeket bemutató kiadványok kiadását legalább ilyen fontosnak tartják.

Több részből állna

Budai Sándor, az egyesület elnöke arról is szót ejtett, hogy a falu értékeit bemutató túraútvonal három részből épülne fel. Az első egy vallásos szakasz, melynek nyomain a helyi kereszteket kereshetjük fel. A másik a tanyacsoportokat mutatja be, a harmadik pedig a község természeti kincsein vezet át, beleértve a Csonka Márton Tanösvényt is.

– Ha mindez megvalósulna, mind a helyieknek, mind az ide látogatóknak különleges élményt nyújtana. Nem beszélve az elszármazott karaiakról, akikre régóta összpontosítunk programjainkkal – összegezte gondolatait az elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában