Galériával

2020.11.14. 15:30

Minden eddiginél több növény talált gazdára Jászfényszarun

Több mint kilencezer növényt, köztük gyümölcsfát, rózsatövet és dísznövényt osztottak ki a helyieknek a napokban Jászfényszarun. Az önkormányzat immár hetedik alkalommal hirdette meg a városi fásítási programot, melynek keretében minden eddiginél több növényt igényeltek a lakosok. A kezdeményezés a környezetszépítésen túl klímavédelmi célokat is szolgál.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

Az önkormányzat 2014-ben indította útjára a lakosság körében nagy népszerűségnek örvendő fásítási programot, ami két évvel később rózsásítási programmal egészült ki. Ebben az évben minden eddiginél több növényt osztottak ki a helyieknek november első hetében.

– Nagyon hasznos ötletnek tartom a kezdeményezést, már a korábbi években is éltem a lehetőséggel – kezdte Zsámboki Ferenc. – Drága a gyümölcs, ezért igyekszem önellátásra törekedni. A korábbi programból származó őszibarackfa már termőre fordult. Több kiöregedett, kiszáradt gyümölcsfa volt a kertben, ezek helyett az elmúlt években újakat telepítettem az igényelt facsemetékből. Az elültetett fák a jövőt szolgálják, szebbé és egészségesebbé teszik a környezetet – tette hozzá Zsámboki Ferenc.

– Ebben az évben ötszáztíz ingatlan rekordszámú növényt igényelt a környezetszépítő és -védő program keretében. A polgármesteri hivatal munkatársai ezúttal 1234 gyümölcsfát, 345 rózsatövet, valamint 7741 dísznövényt osztottak ki ingyenesen a lakosoknak. Hét év alatt ez volt az első olyan akció, amikor mindenki eljött és az utolsó szálig átvette a fát, cserjét, rózsatövet – tájékoztatott Urbán Csaba, a polgármesteri hivatal munkatársa.

Az önkormányzat célja, hogy helyi szinten klímavédelmi intézkedésekkel mérsékeljék a globális klímaváltozás negatív hatásait. A város folyamatos zöldítése érdekében minden évben jelentős keretet biztosítanak a költségvetésből a lakossági fásítási program megvalósítására. Erre a célra a 2020-as költségvetésben nyolcmillió forintot különítettek el, de a nagyszámú igénylést figyelembe véve, a képviselő-testület ezt a keretösszeget tízmillió forintra egészítette ki.

– A lélekmelengető beruházás nagyon sokrétű, mert a közösségteremtésen és esztétikai célokon túl környezetvédelmi szerepe is jelentős. Ezenkívül a gyümölcsfa termése hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz, a növényekről való gondoskodás, a kertészkedés pedig jó hatással van lelki egészségünkre, erősíti a felelősségvállalást. A dísznövények és a virágok a kerteket és a várost egyaránt szépítik – mondta el a kezdeményezés céljáról Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester.

Rendszeresen szerveznek szemléletformáló programokat

A településen folyamatban van a klímastratégia kidolgozása, valamint klímatudatosságot erősítő szemléletformáló programokat szerveznek minden korosztálynak. Ezek megvalósításához az önkormányzat a Klímabarát Települések Szövetségével konzorciumban sikeresen pályázott a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban. Ennek részeként dr. Sági Zsolt és Gyurkó Dániel, a szövetség munkatársai tartottak előadást az erdők jelentőségéről a lakosoknak nemrégiben. A kétnapos növényosztáson több mint háromszázan töltötték ki a „klímakvíz” kérdőívet, mely szintén a szemléletformálást szolgálta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában