TISZABŐ

2020.11.22. 07:00

Napenergiával fűtik a rászoruló kisgyermekes családok otthonát

Napelempark segítségével jutnak áramhoz és fűtéshez a kisgyermekes családok. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az E.ON Hungária Zrt. mintaprogramjának fő célja, hogy minden három évnél fiatalabb gyereket nevelő rászoruló család otthonában legyen fűtött szoba. A programba mintegy hetven családot vonnak be, harmincnál már működik a rendszer.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Mészáros János

– Ez itt a villanyóra. Nem kell bele kártyát tenni, hanem ezekkel a nyomógombokkal ütöm be a kódot, amit a boltban kaptam a pénzemért. Így töltöm fel – mutatja a házuk udvarán álló villanyóraszekrénynél a kétgyermekes Mányi Anita. A tiszabői családi ház előtt sok-sok ruha szárad, hiszen áram is van már, ami a gépi mosáshoz szükséges. Nem volt ez mindig így.

Nagy Renáta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa mutatja az előrefizetős villanyórát a Mányi családnak
Fotó: Mészáros János

– Nagyon örülök, hogy kaptam ezt a kályhát és az áramot. Ez nekem óriási segítség. Úgy vettem meg ezt a házat, hogy az előző tulajdonos illegálisan vételezte az áramot, de én ezt nem akartam, úgyhogy nem volt. Rendkívül hálás vagyok ezért a lehetőségért – mondja Anita, karján a kétéves Levivel.

A nagyobbik gyerek is csak négy, így óriási szükségük volt az áramra és a fűtésre. A hordozható fűtőtest érkezésünkkor éppen a fürdőszobában áll, majd Anita hamar átviszi a nappaliba. Vagyis a szerkezet azt a helyiséget fűti, ahol éppen szükség van rá.

– Amikor kevesebb a pénzem, akkor kétezret szoktam rá tölteni, ha több, akkor öt-hatezer forint értékben veszek áramot. Az ötezer forint akár egy hónapig is elég – magyarázza a családanya.

Fotó: Mészáros János

– Nagyon sok kisgyermekes család élt áram nélkül Tiszabőn, elsősorban rajtuk szerettünk volna segíteni. Aztán felmértük, hogy ahol van áram, ott milyen, hiszen a belső hálózatot is át kell alakítani a bekötéshez – árulja el az előzményekkel kapcsolatban Nagy Renáta, a program helyi munkatársa.

– Jelenleg harminc családnál már működik a rendszer, terveink szerint összesen hetven háztartást vonnánk be a programba. Szeretnénk azokra a családokra is kiterjeszteni, ahol fogyatékkal élő gyermeket nevelnek, vagy magukra a fogyatékkal élőkre is – számol be terveikről a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szociális asszisztense. Hozzáteszi, a legrászorultabbak hónap végén fűtési támogatásban részesülnek a fűtési szezon ideje alatt.

A programot tavaly novemberben hirdette meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az áramszolgáltatóval közösen, az előkészületek után a munkálatok nyáron kezdődtek. A mintaprogram célja, hogy minden három évnél fiatalabb gyereket nevelő rászoruló családban legyen legalább egy, egészségre veszélytelen módon és műszakilag biztonságosan fűtött szoba a hideg, téli hónapokban, emellett biztonságos és ellenőrizhető áramellátás.

– A legmodernebb technológiára a felzárkózó településeken van a legnagyobb szükség, az ott élőknek ugyanis jóval gyorsabban kell haladniuk, hogy utolérhessék a többieket. A tiszabői napelempark ezért a továbblépés szimbóluma – hangoztatta korábban az erről szóló budapesti sajtótájékoztatón Vecsei Miklós felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Hozzátette, a Tiszabőn épült napelempark termelte bevételekből mintegy hetven család részesül. Harminc háztartásban korábban be sem volt vezetve az áram, a program segítségével ezt is kiépítették, valamint előrefizetős mérőt szereltek fel náluk. Összesen tizenkét olyan család van, amely a napelempark működéséből származó támogatásban is részesül, és az új árambekötés mellett új mérőt is kapott – részletezte az alelnök.

A mintaprogram ötletét az Innovációs és Technológiai Minisztérium is felkarolta, a jövőben több településen folytatódik.

Segítségnyújtás helyben, már a fogantatástól

Tiszabőn évente mintegy hetven-nyolcvan gyermek születik. A kétezer lelkes településen az átlagéletkor tizennyolc, míg az országos átlag 42,7 év. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2015- ben kezdte el az oktatási, foglalkoztatási és szociális elemekből álló programját Tiszaburán és Tiszabőn. A bői általános iskola fenntartását 2016 szeptemberében vették át az államtól.

A szeretetszolgálat Jelenlét című programja, amely a „Fogantatástól a foglalkoztatásig” alcímet kapta, lépcsőzetesen, minden életkorban segítséget nyújt a helyieknek, egészen az elhelyezkedésig. A programot a kormány is támogatja, és a tervek szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálásával, a helyi sajátosságokat figyelembe véve, kiterjeszti a háromszáz leghátrányosabb helyzetű magyar településre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában