kezdeményezés

2020.11.01. 15:30

Önkéntesek tették rendbe a temetőt Jászapátin

Száznál több elhagyatott sírhely környezetét tették rendbe önkéntesek a jászapáti temetőben. A Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesülete kezdeményezte az egy hónapig tartó temetőszépítő akciót. Az volt a céljuk, hogy mindenszentekre rendezett környezet fogadja a sírkertbe látogatókat.

Illés Anita

Katona Erika és Urbán Sándor Gergő (középen) közösségi szolgálatukat teljesítették a jászapáti temetőben. Az akcióval az volt a szervezők célja, hogy mindenszentekre rendezett környezet fogadja a sírkertbe látogatókat

Fotó: Illés Anita

Több olyan sír található a temetőben, ahová ritkán vagy egyáltalán nem járnak a hozzátartozók. Ennek oka sok esetben az, hogy már nincsenek élő családtagjaik az elhunytaknak. A régi, elhagyatott sírhelyek rendezésére a Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesület egy hónappal ezelőtt önkéntes akciót hirdetett. Mindenszentek előtt néhány nappal a temetőben találkoztunk a fiatalokkal, miközben éppen a gaztól szabadították meg a sírokat.

Katona Erika és Urbán Sándor Gergő (középen) közösségi szolgálatukat teljesítették a jászapáti temetőben. Az akcióval az volt a szervezők célja, hogy mindenszentekre rendezett környezet fogadja a sírkertbe látogatókat
Fotó: Illés Anita

Mi adta a kezdeményezés ötletét? – kérdeztük Tóth D. Csabát, az egyesület elnökét.

– Több mint egy hónappal ezelőtt egyik hozzátartozónk sírjának rendezése közben jött a gondolat, hogy a közelben található két elhagyatott sírhelyet rendbe kellene tenni. Mivel több gazzal benőtt, ápolatlan nyughely áll a temetőben, felmerült, hogy a munkálatokat szélesebb körben, önkéntes alapon is megszervezhetnénk.

Egyeztettünk az önkormányzattal és a temető karbantartását ellátó városüzemeltető céggel, akik támogatták az ötletet. Az volt a célunk, hogy mindenszentekre méltó körülmények fogadják a temetőbe látogatókat. Azokat az emlékhelyeket választottuk ki, melyeken látszik, hogy évek óta senki nem ápolja – mondta Tóth D. Csaba.

Közel húszan alig egy hónap alatt több mint száztíz sírhely környezetét szépítették meg. Akadt olyan temetőrész is, ahol tizenöt-húsz sír környékéről három konténernyi gazt gyűjtöttek össze. Ezek a növénydzsungeltől szinte láthatatlan emlékhelyek újra megközelíthetővé váltak.

Az önkéntes akció során lehetőséget biztosítottak középiskolásoknak az ötven óra közösségi szolgálat teljesítésére. Ottjártunkkor a tizenegyedik osztályos Katona Erika is a temetőszépítő programban szorgoskodott.

Fotó: Illés Anita

– Nagyon jó lehetőségnek tartom a kezdeményezést az önkéntesség gyakorlására. Pozitív érzéssel tölt el, hogy hasznos tevékenységet végzünk – mondta a jászjákóhalmi diák.

Hasonlóan vélekedett a jászapáti Urbán Sándor Gergő, aki szintén közösségi szolgálatát teljesítette.

– A közösségi oldalon találtam rá az egyesület felhívására, a szüleim is jó ötletnek találták, mert nagyon sok elhanyagolt sír van, amit rendbe kellene tenni. Az őszi szünetben több szabadidőm volt, megfelelő alkalom ez az önkéntes munkára – tette hozzá.

Biztosítják az irányított parkolást

A római katolikus temető üzemeltetését évek óta a Jászapáti Városüzemeltető Nonprofit Kft. végzi. Már javában tartanak az előkészületek a halottak napjára. A fiatalok önkéntes kezdeményezését pozitívan fogadták.

– Rengeteg az illegális hulladék a temetőben, munkatársaink folyamatosan dolgoznak ezek felszámolásán, valamint gallyazást végeznek. Figyelünk arra is, hogy a hulladéktárolókat ürítsék – mondta érdeklődésünkre Fuksz Éva, a városüzemeltető kft. munkatársa. Megtudtuk, hogy vasárnap megrendezik a minden hónap első vasárnapján esedékes állat- és kirakodóvásárt. A vásár és mindenszentek ünnepe miatt várhatóan nagy forgalom lesz a vásártér és a temető környékén, ezért irányított parkolással segítik az autóval érkezőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában