Galériával

2020.12.10. 13:50

Elkészült az ötvenedik Intercity+ kocsi Szolnokon

Az elmúlt években zajló beruházásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan erősödik a vasúti gépgyártás a megyeszékhelyen. Háromszáz embernek biztosítanak munkát a Járműjavítóban, sorra készülnek az IC+ kocsik. A napokban az ötvenedik gördült le a gyártósorról, jövőre további negyven összeépítését tervezik.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Csabai István

Online sajtótájékoztatón számolt be csütörtökön délelőtt dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, hogy a szolnoki gyártósorról legördült az ötvenedik IC+ személykocsi, mára az utasok is egyre nagyobb számban találkozhatnak ezekkel.

– A flottánk átlagéletkora közelít a negyven évhez. Modern járművek szükségesek ahhoz, hogy a vasúti szolgáltatás versenyképes maradjon. Képesek vagyunk Szolnokon, a szabványoknak megfelelő nagyvasúti járműveket gyártani, csak a MÁV csoportnál háromszáz embernek munkát biztosítva – mondta.

Bár a gyártás nehezen indult, de az elmúlt évek infrastrukturális fejlesztésének köszönhetően jövőre további negyven kocsi elkészültét jelezték, majd még négyszázat terveznek, amelyek elvezethetnek a magyar vasúti távolsági közlekedés korszakváltásához. A Wi-Fi, a mobileszközök töltési lehetősége, elektromosan nyitható fedélzeti ajtó, a korszerű utastájékoztatás már alapelvárás, hogy XXI. századi szolgáltatást nyújthassanak.

– Általánosan elvárt a légkondicionálás vagy a hálózati töltők, de ezekben a kocsikban van például pelenkázó, energiatakarékos világítás, szelektív hulladékgyűjtési lehetőség, kerekesszékemelő, elektromos kerékpártöltés és pumpa – emelte ki Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója, aki az ötvenedik IC + kocsiból jelentkezett be az online sajtótájékoztatóra.

– Prémium minőséget tudunk gyártani, havonta három készül el – magyarázta.

A vezérigazgató azt is hozzátette, hogy Zalaegerszeg és Szombathely mellett, a kör IC vonalán is találkozhatunk a kocsikkal.

– A gyártás előnye, hogy nem külföldről összeválogatott alkatrészekből készül, hanem közel nyolcvan százalék a magyar hozzáadott érték. A kis és középvállalkozások is felnőttek a feladathoz, megfelelő minőséggel tudnak részt vállalni a munkában – részletezte.

Dr. Kállai Mária, országgyűlési képviselő arra tért ki, hogy Szolnokon komoly történelmi tradíciója van a vasútnak, szinte minden család kötődik ehhez az ágazathoz.

– Ez a nemzedék megélheti azt, hogy bár kemény munkával, de halad előre. A fejlődés a magyar embereket szolgálja – emelte ki. Hozzáfűzte: a jövőt meghatározó fejlesztések határozott, célratörő, felelősségteljes képet mutatnak.

Ehhez a gondolathoz kapcsolódott Szalay Ferenc polgármester is.

– A megyeszékhely vezetése a Modern Városok Programban meghatározó célként tüntette fel, hogy a vasúti gépgyártás folyamatosan erősödjön a településen. Az emberek a legfontosabbak, akiknek stabil munkahelyeket és normális megélhetést biztosít a cégcsoport – fogalmazott.

– Magyar erőből, magyar szellemiséggel, magyar tudással működtetett rendszer tagjai vagyunk, amelyek egész Európában versenyképeseknek számítanak – összegezte Szalay Ferenc.

Képzést szerveznek

A Miskolci és a Pannon egyetem, a vasúttársaság, a szakképzési centrum és a város az elmúlt hetekben írtak alá egy megállapodást. Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a Járműjavítóra alapozó szolnoki tudásközpont létrehozásáról döntöttek.

– Fontos a gyártás folyamatossága és a szakképzett munkaerő, modern gyártástechnológia beszerzésével erősítenénk a kapacitást – mondta Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában