Fűtött mobilházban várják az idősotthon látogatóit Jászfényszarun

Jászfényszarun az idősek otthona lakói és hozzátartozóik lelkileg nehezen élik meg a járvány miatt bevezetett látogatási tilalmat. A telefon és az online tér nem pótolja a személyes kapcsolattartást, a gondozottaknak hiányzik szeretteik mosolya, érintése. A szeretet ünnepéhez közeledve az intézményben „látogatóházat” alakítottak ki, hogy teljesebbé tegyék az ott élők életét a nehéz időszakban.

Illés Anita

Pál Imréné örül a lehetőségnek, hogy a nemrég kialakított „látogatóházban” találkozhat az idősek otthonában élő édesanyjával, akit minden héten meglátogat. Erre korábban másfél hónapig nem volt lehetősége

Fotó: Gémesi Balázs

December elsejétől egy átlátszó plexivel elválasztott, fedett és fűtött mobilházban biztosítják az idősek látogatását a város fenntartásában működő gondozási központ udvarán. A „látogatóházat” az önkormányzat támogatásával úgy alakították ki, hogy az megfelel a szigorú járványügyi szabályoknak.

A találkozás lehetősége korlátok között is pozitívan hat az idősek mentális egészségére. Ezt minden kedden délelőtt 9 órától 11-ig és csütörtökön délután 14 és 16 óra között biztosítják előzetes időpont-egyeztetés alapján. Ottjártunkkor éppen Takács Attiláné Krisztina, az intézmény munkatársa gondosan fertőtlenítette a mobilházat, mielőtt fogadta a következő látogatót.

– Fokozottan figyelünk a higiénés szabályok betartására. Az átlátszó plexivel elválasztott ház két terét és külsejét folyamatosan fertőtlenítjük, valamint kézfertőtlenítőket helyeztünk ki. Dokumentáljuk a látogatás idejét, járványügyi kérdőívet töltenek ki a látogatók. A terekben elhelyezett mikrofon pedig a gondozottak és a hozzátartozók közötti kommunikációt segít – mondta, miközben bemutatta fotósunknak a kis házat. A látogatás ideje tizenöt perc, s ez idő alatt a gondozók csomagot is átvesznek az idősek részére, melyet azután szintén fertőtlenítenek. Az intézmény épülete előtt szólítottuk meg Pál Imrénét, aki arra várt, hogy meglátogassa az otthonban élő édesanyját.

– Örülök, hogy december eleje óta elindult ez az új kezdeményezés. Hálás vagyok mindenkinek, hogy a nehézségek ellenére igyekeznek szebbé tenni az idősek mindennapjait. A járvány miatt hetente egyszer jövök édesanyámhoz. Mindkettőnknek nagy boldogságot jelent, hogy legalább a plexi falon keresztül láthatjuk egymást és beszélgethetünk. Több mint másfél hónapig nem találkozhattunk. Csak annyi lehetőségem volt, hogy integettem neki, amikor az udvarra kitolták kerekesszékben. Lelkileg nehezen viseljük a korlátozásokat – osztotta meg tapasztalatait Pál Imréné.

Pál Imréné örül a lehetőségnek, hogy a nemrég kialakított „látogatóházban” találkozhat az idősek otthonában élő édesanyjával, akit minden héten meglátogat. Erre korábban másfél hónapig nem volt lehetősége
Fotó: Gémesi Balázs

Török Imréné, Rózsika néni találkozásunkkor melegen öltözve várta a fiát az udvaron.

– Szomorú vagyok, hogy a járvány miatt nem lehet hazamenni az ünnepekre. Tudjuk, hogy baj van, ezért próbáljuk tudomásul venni a korlátozásokat – mondta.

– A látogatási tilalom az időseket és a családtagokat is megviseli – erősítette meg Kiss Jánosné, a gondozási központ vezetője.

– Szerettük volna ezt a lelki terhet mérsékelni, ezért az interneten kerestünk különböző ötleteket, amelyekkel biztonságos terek alakíthatók ki. Így találtunk rá a mobilházra, amit az önkormányzat támogatásával a GAMESZ munkatársai készítettek el – részletezte.

Hozzátette: a mobilházban a fennjáró idősek találkozhatnak szeretteikkel, a fekvőbetegek kapcsolattartását előzetes telefonos egyeztetés után videóhívásban biztosítják az intézmény munkatársai. Erre egyébként továbbra is minden lakónak lehetősége van. Az intézményvezetőtől azt is megtudtuk, hogy az idősek otthonában az elmúlt időszakban sem az ellátottak, sem a gondozók között nem volt koronavírusos megbetegedés.

Kreatív foglalkozásokat is tartanak

Az intézmény munkatársai fokozottan figyelnek a gondozottak testi, lelki egészségére. Mindennap különböző foglalkozásokat, programokat szerveznek az időseknek. Ezek része többek között a torna, kreatív alkotás, éneklés és filmnézés is. Advent időszakában a karácsonyi készülődés, az ünnepvárás tölti ki a hétköznapokat. A gondozási központ téli, karácsonyi dekorációját az ott lakók készítették kézműves-foglalkozás keretében. Hiányolják az óvodás, iskolás csoportok látogatását, de erre a járvány miatt nincs lehetőség. A minap a helyi óvoda Süni csoportja Luca-napi hagyományőrző videóval kedveskedett az időseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában