JÁSZKUNSÁG

2020.12.31. 11:30

Jól fogyott a virsli és a malachús

Változatlanul a hagyományos ételek a legnépszerűbbek szilveszterkor. Ilyenkor fogy a legtöbb pezsgő, virsli és malachús, no meg az újév napján szinte elengedhetetlen lencse. Legtöbben karácsony után vásárolják meg az óévbúcsúztató összejövetelek eme kellékeit. Bár a járványhelyzet miatt a rendezvények elmaradnak, és a nagy létszámú partikról is le kell mondanunk, jellemzően a szűk családi körben vagy egyedül ünneplők is ragaszkodnak az ilyenkor megszokott ételekhez.

Kovács Berta

Fotó: Mészáros János

Hétfőtől jól érzékelhetően megugrott a virsli és a malachús forgalma. A nyugdíjas Kiss Józsefné a szolnoki piac húsboltjaiban keresgélt szerda reggel bőrös malachúst.

– Korábban több nyugdíjassal összejártunk, hol egyikünknél, hol másikunknál búcsúztattuk az óévet. Most csak a férjemmel kettesben szilveszterezünk, de attól még ehetünk jókat! – fejtette ki véleményét. – Malacsült lesz krumplisalátával a korai vacsora, éjfélkor pedig virslit eszünk. Próbálom minél olcsóbban megvenni a hozzávalókat.

A vásárcsarnokban árusító Székely Húsnál is a virsli és a sertéshús a slágertermék ilyenkor – tudtuk meg Székely József ügyvezetőtől.

Viszik a bőrös malacot, de emellett a házi jellegű disznótoros termékek is keresettek.

– Vannak törzsvevőink, így megvan a vásárlóerő. Az említett termékek nagyon jól fogynak idén is. Mivel most nincsenek szilveszteri rendezvények, nagy összejövetelek, szűk családi körben zárják az évet az emberek, így maguknak kell elkészíteniük az ilyenkor szokásos ételeket. Múlt évhez képest nem adjuk drágábban a termékeket – számolt be róla az ügyvezető.

Szabados Károly, a rákó­czifalvi Szabados Hús Kft. ügyvezetője viszont úgy tapasztalja, idén nincs akkora forgalom, mint tavaly, pedig még az áraik is mérsékeltebbek. Ennek ellenére náluk is keresik a bőrös malacot és a virslit. Legtöbben persze a héten vásárolnak be.

– Karácsonykor nagyobb volt a forgalom, bár akkor sem érte el a tavalyit. Idén érződik a Covid-helyzet hatása – nyilatkozta Szabados Károly.

Sokan letudják a szilveszteri húsbeszerzést is a nagyobb élelmiszerüzletekben.

– Egyre inkább a minőségi virslit keresik, nemcsak a nagyobb városokban, hanem a kisebb településeken is – osztotta meg tapasztalataikat Fekete Tibor, a Coop Szolnok Zrt. ügyvezetője. – A kis falvakban is megveszik ilyenkor a frankfurti virslit. A kimért virslik mellett jól fogynak az előre csomagoltak is.

Az előző évekhez hasonlóan most is karácsony után kezdték vásárolni őket.

– A bőrös malac sokkal jobban fogy, mint tavaly, nagyon sokat eladtunk már. Viszonylag a bőrös sertésoldalas is kapós, bár ezt keresik legkevesebben. A baromfi iránt ugyanakkor most lecsökkent az érdeklődés.

A vásárlók főként a minőségi hústermékeket keresik
Fotó: Mészáros János

Az ügyvezető elárulta, a lencse 70–80 százalékát is ilyentájt forgalmazzák.

– Az emberek még ragaszkodnak a régi babonához, miszerint január 1-jén lencsét kell fogyasztani. Mi többfélét is árulunk, a nagy szeműtől a kicsiig, és főleg a hagyományos lencsét keresik. A pezsgőt is rendszerint karácsony után kezdik el beszerezni, még december 31-én is sokat szoktunk eladni.

– A nagyobb váro­sokban, így Szolnokon is az eladások a minőség felé kezdenek eltolódni, míg a kisebb településeken ragaszkodnak a hagyományosakhoz. Az is megfigyelhető továbbá, hogy a szülők a gyerekekre is gondolnak, alkoholmentes, gyerekpezsgőből is igen sokat vásárolnak.

Összességében elmondható, hogy a szilveszterkor szokásos áruféleségekből sokkal többet adtunk el, mint egy évvel ezelőtt.

– Leállt a vendéglátás, a turizmus, így odahaza ünnepelnek az emberek. Ez a forgalmunkon is meglátszik – foglalta össze Fekete Tibor.

Sokan veszik a nassolnivalókat is

A szilveszter sem telhet el rágcsálnivalók, édességek nélkül. A Coop Szolnok Zrt. üzleteiben még most, karácsony után is veszik a bejglit, de keresett rágcsálnivalók a különféle csipszek, valamint magvak. A pékségekből sós süteményeket, pogácsaféléket visznek sokan, valamint linzereket, és jellemzően a cukrászdák sem panaszkodhatnak az év utolsó napjaiban a forgalomra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában