JÁSZKUNSÁG

2020.12.18. 07:00

Minden rászoruló asztalára jut főtt étel a téli szünetben is

A korábbi évekhez hasonlóan idén is biztosítják megyénk településein a rászoruló gyermekek számára a napi egyszeri meleg étkezést a téli szünetben. A hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek ingyenes étkeztetésére az önkormányzatot jogszabály kötelezi. Sorra érkeznek a hivatalokba a igénylő nyilatkozatok, Jász-Nagykun-Szolnok megyében több mint ezren élnek a lehetőséggel.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

A megyénkbeli önkormányzatoknál a szülő vagy gondviselő kérheti a napi egyszeri ellátást. A szünidei gyermekétkeztetést hét munkanapon – december 21-én, 22-én, 23-án, valamint 28-án, 29-én, 30-án és 31-én – vehetik igénybe a rászoruló családok.

A megszokott helyeken osztják az ételt Szolnokon

A polgármesteri hivatal a szünidei gyermekétkeztetésre jogosult hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek szülei részére a kitöltendő nyilatkozatokat korábban postán már kiküldte, melyet az érintettek egy része vissza is juttatott.

– Tavaly a téli szünetben százhetvenegy gyermek igényelte az étkezést, idén ősszel százhuszonnégy szülő hozta vissza a nyilatkozatot. A jelenlegi adatok szerint december végén száznegyvenen igényelték az ebédet – tájékoztatta hírportálunkat Romhányi Beáta, a szolnoki szociális támogatások osztályának vezetője. Hozzátette: akik leadták a nyilatkozatot, a napokban értesültek arról, hogy az ételt melyik osztóhelyen, mikor vehetik át.

– A városban továbbra is a megszokott helyeken, azaz öt helyszínen – Köztük a Fiumei Úti, a Szent Tamás Görögkatolikus-, és a Szandaszőlősi Általános Iskolában, a Liget úti intézményben, illetve a Zöldházban – történik az ebéd osztása – részletezte.

Folyamatosan mérik fel az igényeket

Egész évben közel tizenkétezer adag étel fogy el a szünidei étkeztetés keretében Jászladányon. A téli szünet idejére december 21-től 31-ig a szülő, illetve törvényes képviselő kérelmére ingyenes biztosítja az önkormányzat az étkeztetést. A bölcsőde, az óvoda, az iskola és a polgármesteri hivatal munkatársainak közreműködésével jelenleg folyamatban van az igények felmérése.

Bertalanné Drávucz Katalin polgármester elmondta, hogy már évek óta melegíthető ételkonzervet osztanak ki a gyerekeknek, a legkisebbek bébiételt kapnak. Az ételt a járványügyi szabályok betartásával egy kiosztóponton vehetik majd át. Az ebéd a téli szünetben öt hónapos kortól igényelhető az intézményi jogviszonnyal nem rendelkező bölcsődés korú, valamint óvodás és iskolás rászoruló gyermekek részére.

Minden jogosult igényelte az ebédet Hunyadfalván

A megye legkisebb településén, Hunyadfalván minden arra jogosult gyermek igényelte szünidőre az ebédet. Vékonyné Házi Eszter polgármester elmondta, mindig szoktak élni ezzel a lehetőséggel. Ez most tizenhárom főt jelent. A településen jellemző, hogy két-három gyermek van egy családban, így megoldódik az ebédeltetésük. A meleg ételt az érintettek ételhordóban kapják meg a polgármesteri hivatalnál.

Tiszaföldváron több, mint százan igényelték a meleg ételt a téli szünet idejére.

– Minden évben két helyszínt jelölünk ki, idén a homokiak a Ószőlőn, míg a város északi részén élők a hivatalban vehetik át az ételt. Természetesen mindenkit értesítettünk a pontos helyszínről és időpontról – válaszolta megkeresésünkre Hegedűs István a település vezetője.

Tiszabőn szinte minden adag étel elfogy

Az ország legszegényebbnek tartott településén minden gyermek, közel kilencszázan kapnak a szünidőkben meleg ebédet, melyet a Család-és Gyermekjóléti Szolgálat irodájában vehetnek át az érintettek.

– Ezeken a napokon déltől délután két óráig osztjuk ki az egy főételt tartalmazó dobozokat. Mindenkivel alá kell íratnunk azt hogy átvette, így legalább négy-öt kolléganőmmel végezzük ezt a feladatot. Ez téli szünidőben összesen hét napot jelent majd – tájékoztatta hírportálunkat Olajos Sándorné, a tiszabői családsegítő vezetője.

Kérdésünkre válaszolva elmondta, a helyiek közül szinte mindenki, mindig elviszi az ebédet, hiszen nagyon sokan rászorulnak erre a segítségre. Ünnepek előtt ráadásul jóval kevesebb pénz marad a családoknál, így a téli szünetben is biztosan elfogy majd a közel kilencszáz adag. A gyermekek leginkább a milánóinak, a rántott húsnak és a tarhonyás húsnak örülnek, a főzelékek közül pedig a borsó és a paradicsomos káposzta a kedvenc.

– Ilyenkor szünetben minden gyermek itthon van Tiszabőn, sajnos minden család rászorulónak számít.

Jelenleg még egy másik településről, külső vállalkozástól szerezzük be az ételt, de jövő tavasszal nyit majd a saját konyhánk, így helyben, frissen főzve tudjuk kiadni az ebédet – mondta Bíró Zoltán.

A település alpolgármestere hozzátette, mindemellett népkonyha is működik Tiszabőn, hétfőtől szombatig több mint nyolcszázhatvan, tizennyolc év feletti lakosnak szállítanak ki meleg ebédet. A napokban pedig négyszáz-négyszázötven család kapott az önkormányzattól tartós élelmiszerekből álló, valamint szájmaszkokat, kézfertőtlenítőket, tisztítószereket tartalmazó csomagot, tizenötezer forint értékben.

A tanulók harminc százaléka igényli a szünidei étkezést

Újszászon, mint minden iskolai szünetben, most is biztosítják a gyermekeknek a mindennapi meleg ebédet.

– Minden oktatási és nevelési intézményünkben, vagyis a bölcsődések, óvodások, iskolások és gimnazisták körében is felmérték az igényeket, hogy mely családok szeretnének élni ezzel a lehetőséggel – mondta hírportálunknak Dobozi Róbert polgármester.

– A szülők a gimnáziumi konyhán tudják átvenni az ebédet ételhordóban vagy egyszer használatos műanyag dobozokban, attól függően, hogy melyiket kérték. A város oktatási és nevelési intézményeibe járó gyermekeknek mintegy 30-35 százaléka él ezzel a lehetőséggel – fűzte hozzá a polgármester, aki arról is beszélt, hogy a járvány kezdetén a szolnoki Liget Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskolába járó újszászi gyermekek szülei megkeresték egy problémával.

Amikor ugyanis a pandémia miatt digitális oktatásra tértek át az iskolában, majd jött a nyári szünet, kaptak volna ebédet a gyermekek, de Újszászról a szolnoki Liget útra bemenni egy adag ételért, elég nagy tortúra. A legtöbb sérült gyermek ugyanis önállóan nem tudja ezt megtenni. Az újszászi önkormányzat ezért az iskolai szünetekben a Liget útra járó tanulóknak is városi forrásból biztosít ebédet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában