Jótékonyság

2020.12.15. 14:00

Lépcsőzve járulnak hozzá Zsombor gyógyulásához megyénk tűzoltói

Megmozdult az egész ország a Szolnok megyei tűzoltók kezdeményezésére, hiszen óriási sikere van az online jótékonysági lépcsőfutó kihívásnak. A résztvevőknek tíz emeletet kell teljesíteniük, a nevezési díjakból befolyt összeggel pedig az SMA-ban (gerinceredetű izomsorvadásban) szenvedő kazincbarcikai, 13 hónapos kisfiú, Zsombor gyógyulását segítik.

Munkatársainktól

A szolnoki tűzoltók – köztük Czifra Zsolt (jobb szélen álló) – egy hétemeletes toronyépületben teljesítették a kihívást

Forrás: Beküldött fotó

Már közel száznyolcvanan csatlakoztak országszerte a Magyar Lépcsőfutó Tűzoltók Közössége és a főként megyeiekből álló FCC Team Hungary kezdeményezéséhez. Az utóbbi tagja, Czifra Zsolt őrmester, a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója hírportálunknak elmondta, hogy idén ez már a második online kihívás, amit a tűzoltóknak szerveztek.

– Mivel ebben az évben a járvány miatt elmaradtak a lépcsőfutó- és egyéb tűzoltósportversenyek, a tavaszi kihívást egy hiánypótló, szintfelmérő megmozgatásnak szántuk – magyarázta Czifra Zsolt.

A szolnoki tűzoltók – köztük Czifra Zsolt (jobb szélen álló) – egy hétemeletes toronyépületben teljesítették a kihívást
Fotó: Beküldött fotó

– Akkor egy feladatsort kellett teljesíteni, amelyben volt fekvőtámasz, guggolás, tömlőrángatás, dugólétra fej fölé nyomása, zsámolyra fellépés és mindegyiket hússzor kellett ismételni. Sokan teljesítették a kihívást, és utána többen is mondták, hogy milyen jó csapatösszetartó ereje volt, és érdeklődtek, rendezünk-e a jövőben hasonlót.

– Ezért szerveztünk őszre is egyet, és a lépcsőfutásra esett a választásunk, hiszen az mindenhol teljesíthető. Hogy ne csak önmagunkért fussunk, eldöntöttünk, hogy gyűjtést szervezünk. Éppen akkor olvastunk Zsomborról, ezért választottuk őt. Ezer forint volt a nevezési díj, de mindenki többet utalt, így már mintegy kétszázezer forintot gyűjtöttek össze a tűzoltók.

– Olyan nagy sikere lett a kihívásnak, hogy a légi- és vízimentők is csatlakoztak, akik a rendőrséget és a honvédséget is kihívták. Ezen felbuzdulva elterveztük, hogy minden évben rendezünk majd egy jótékonysági versenyt – tette hozzá.

Tíz emeletet kellett felfelé futniuk az akcióhoz csatlakozó tűzoltóknak, ami körülbelül kétszáz lépcsőfokot jelent. Azokon a településeken, ahol nem épültek tíz emeletes társasházak, alacsonyabb lépcsőházat is választhattak a kihívásra jelentkezők, csak ők többször lépcsőztek fel a legfelső szintre, hogy meglegyen a kétszáz lépcsőfok.

Megyénkből körülbelül harminc tűzoltó teljesítette már a kihívást Mezőtúrról, Szolnokról és Tiszaföldvárról.

A megyeszékhelyen a négyéves Ábel is felfutott a tizedikre édesapjával, Kovács Nándor századossal, aki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság költségvetési osztályának kiemelt főelőadója. A kisfiú szintén tűzoltóruhában mászta meg a kétszáz lépcsőfokot.

– A szolnoki tűzoltóságon található egy hét emeletes toronyépület, mi ott teljesítettük a kihívást – részletezte Czifra Zsolt.

– Felfutottunk, majd le, és rögtön vissza a harmadik emeletig. Mindezt teljes felszerelésben, ami plusz húsz kilót jelen. Emellett a bevetési védőruhában nem olyan komfortos a mozgás sem, de a légzőkészülék is nehezítő tényező. Felfutni egyébként nem olyan megerőltető, ötven másodperc alatt felérünk a tizedik emeletre, hiszen mi nap mint nap ezzel foglalkozunk, hozzá vagyunk szokva. Az viszont nehezebb, ha felfutunk, lejövünk, és utána újra felmegyünk.

Kovács Nándor kisfi ával, a négyéves Ábellel csatlakozott a kezdeményezéshez. Mindketten sikerrel vették a kétszáz lépcsőfokot
Fotó: Beküldött fotó

Bár a tiszaföldváriak nem szoktak lépcsőfutó versenyen részt venni, a jótékony cél őket is megmozgatta. Elsősorban kimondottan a gyűjtés miatt csatlakoztak.

– Mezőtúrról szokott átjárni hozzánk a parancsnokhelyettes Papp János, aki a lépcsőfutó csapat tagja. Ő vezényelte le nálunk a folyamatot. Az egész állomány, mind a tizenkét fő vállalta a kihívást és megtettük a 210 lépcsőfokot – kezdte a beszélgetést Fábián Attila, a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság parancsnoka.

– Mindenki felöltötte a teljes felszerelést, és a légzőkészülékét, úgy teljesítettük a feladatot. Jól kiszívtuk a levegőt a palackból, mire végeztünk, de megcsináltuk. A lépcsőnk nagyon rövid, ezt a tíz emeletet oda-vissza ingázással tudtuk végigjárni. Utána természetesen a jótékonysági részét is vállaltuk a kihívásnak, az oda szánt összeget befizettük a kijelölt számlára – mondta.

A tűzoltóparancsnok hozzátette, nem egyszerűen adományoztak, hanem az elkészült videókkal és fotókkal a támogatás lehetőségét is népszerűsítették.

A Gellért-hegyre is felfutottak

Czifra Zsolt és a mezőtúri Papp János két társukkal együtt a Gellért-hegyre is felfutott, hogy segítse Zsombi gyógyulását. Ezzel az akciójukkal azonban egy zágrábi tűzoltószervezet nemzetközi felhívásához is csatlakoztak, ami 75 gyermek felépülését támogatja.

Kérjük kedves olvasóinkat, hogy akik tehetik, segítsék adományukkal Zsombit, hogy minél előbb összegyűljön a 730 millió forint. Hiszen a beteg kisfiúnak ez az egyetlen esélye, hogy megkaphassa a Zolgensma nevű génterápiát. A gyógykezeléséhez 427 millió forintra lenne még szükség.

Az adományokat a Szép Jövőért Zsombornak Alapítvány fogadja.

Bankszámlaszám: 11734152–21916838

Közlemény: SMA Zsombor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában