Galériával

2020.12.09. 20:00

Tízmilliárd forintból épül négycsillagos szálloda Szolnokon

Felkerülhet Magyarország turisztikai térképére Szolnok, a város legújabb beruházásának köszönhetően. A Holt-Tisza mellett egy három emeletes, százötven szobás, négycsillagos superior wellness-, sport- és konferenciaszálloda, illetve rehabilitációs központ építése kezdődik el jövő nyáron. A beruházás mintegy tízmilliárd forintból valósul meg.

Czakó Nóra

Forrás: Beküldött fotó

– Az elmúlt esztendőkben számos olyan fejlesztés zajlott a városban, amelyek nagyon komoly turisztikai vonzerőt is jelenthetnek – mondta dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő a szerdán megtartott online sajtótájékoztatón.

– Ilyenek a RepTár, a Művésztelep, az egykori vár éppen folyó rekonstrukciója, és a jelenleg is zajló Tiszaligeti fürdőfejlesztés. Ezek mind indokolják azt, hogy egy olyan turisztikai fejlesztésnek is részese legyen Szolnok, amire még nem volt példa a város életében.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány mintegy négymilliárd forintos támogatással járul hozzá a beruházáshoz, amely összességében Szolnok történetének legnagyobb turisztikai célú fejlesztése lesz a maga 9 milliárd 800 millió forintos költségével.

Ebből az összegből a Holt-Tisza partján egy négycsillagos superior wellness-, sport- és konferenciaszálloda, illetve rehabilitációs központ épül. Az előkészítő munkák után előreláthatólag 2021. június elsejétől 2023. júliusáig tart a beruházás.

– Azonkívül hogy egy gyönyörű és igényes szálloda épül, a komplexum Magyarországon egyedülálló módon hasznosítja a megújuló energiaforrásokat, a geotermikus és napenergiát is. Vagyis teljes egészében megfelel a fenntartható fejlődés követelményeinek – fejtette ki dr. Kállai Mária.

– A fejlesztésnek három fontos eleme van. Az első, hogy a hazai szállodai palettán, a régiónkban még hiányzó négy csillagos superior szálloda épül. A második, hogy a helyi lakosság számára is igénybe vehető, a városban jelenleg elérhető szolgáltatásokhoz képest egy magasabb színvonalú, új szabadidő centrum, illetve fürdő-, wellness- és szépségközpontot alakítanak ki. A harmadik pedig, hogy egy olyan konferenciaközpontot építenek, amely méltó körülmények között teszi lehetővé a hazai és nemzetközi sportrendezvényekhez kapcsolódó programok, konferenciák lebonyolítását – tette hozzá.

A három emeletes szálloda 17 ezer négyzetméter bruttó alapterülettel rendelkezik.

Ebből mintegy ezer négyzetméter a konferenciaközpont, ami 300-350 fő befogadására lesz alkalmas. Épül egy közel háromezer négyzetméteres beltéri fürdő és wellnessközpont, és ehhez csatlakozik egy mintegy négyezer négyzetméteres külső strand és fürdő is. A 150 szobából mintegy 123 lesz kétágyas, a többi pedig lakosztály. A komplexum látványtervét a tiszakavics ihlette.

Szalay Ferenc polgármester hozzáfűzte, hogy az elmúlt tíz évben tudatosan készültek arra, hogy eljussanak idáig, hogy Szolnok felkerüljön Magyarország turisztikai térképére.

Az első nagy lépés a Tiszaparti sétány teljes rekonstrukciója volt, majd következett a Tiszavirág-híd, a RepTár, a Művésztelep és a szolnoki vár. Emellett ilyen természeti környezet, mint Szolnok térségében a Zagyva és a Tisza, nagyon ritka, így ez is vonzerő lehet.

– Rengeteg látnivaló lesz és van Szolnokon, ellenben a szálláshelyek mennyisége, de különösen minősége, hagy kívánnivalót maga után – világított rá a városvezető.

– Két négycsillagos és három háromcsillagos szálloda található a városban, amelyek összesen ezer férőhelyet tudnak biztosítani. A városi rendezvények, mint például az egyetemi és főiskolai kajak-kenu, illetve az ejtőernyős világbajnokság, többször bizonyította már, hogy nem tudnak annyi helyet biztosítani, mint amennyire szükség van Szolnokon. Ezért ez a superior szálloda rendkívül nagy segítség lesz.

Könnyed László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese mérföldkőnek nevezte Szolnok fejlődésében a szálláshely-kapacitás bővítését.

Kiemelte, a turizmus újraindítása egy rendkívül nagy feladat lesz 2021-ben, ezért is támogatja a kormány az ilyen jellegű beruházásokat.

– Nyáron a magánszálláshelyek fejlesztésére a kormányzat több mint 42 milliárd forintot biztosított, amelyből 14 ezer magánszállást támogattak szobánként egymillió forinttal – tudtuk meg Könnyed Lászlótól.

– Ebből az összegből tizenhat szálláshellyel Szolnok is részesült több mint 45 millió forint támogatással. Amikorra elkészül a szálloda, és összeérnek a város egyéb turisztikai és kulturális korszerűsítései, és mindehhez hozzátársul a magánszálláshelyek fejlesztése, egy komplex, magasabb minőségre emelt „terméket” fog látni a Szolnokra érkező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában