Virtuálisan hozzák össze a családot karácsonykor Kisújszálláson

Idén a karácsony is rendhagyó lesz a Kisújszállási Térségi Szociális Otthonban, hiszen a vírusjárvány miatt szeptember óta zárva az otthon kapuja a hozzátartozók előtt, így ünnepekkor is. A dolgozók azonban virtuálisan összehozták a családokat. Sok kisúji lakos, vállalkozó pedig „Kávészünet”-tel kedveskedik a dolgozóknak. A részletekről Szűcs Zsuzsanna intézményvezetővel beszélgettünk.

Daróczi Erzsébet

Az otthonban dolgozó Oros Miklósné, Nehéz Erika és Víghné Tóth Irén Márta a „Kávészünet” kezdeményezés adományával

Forrás: Beküldött fotó

– A százhúsz férőhelyes otthonunk telt házas jelenleg, de várólistánk is van. A járványhelyzetben lassabb ütemben tudunk felvenni új lakókat, mert a hatósági előírásoknak megfelelve, izolációs szobákat alakítottunk ki. Ide kerül az is, akinek bármilyen tünete van, vagy kórházból érkezik vissza.

– Új ellátottat is csak két negatív teszt után vehetünk fel, a biztonság kedvéért ők is ezekbe a szobákba kerülnek először – sorolta az intézkedéseket Szűcs Zsuzsanna, akitől megtudtuk, hogyan élik meg a – lakók, hogy nem találkozhatnak szeretteikkel.

Az otthonban dolgozó Oros Miklósné, Nehéz Erika és Víghné Tóth Irén Márta a „Kávészünet” kezdeményezés adományával
Fotó: Beküldött fotó

– Nehezen, hiányoznak számukra az ölelések, simogatások a hozzátartozóktól. Sokukat telefonon ugyan hívnak, de úgy nem láthatják egymást. Így a közösségi oldalunkon létrehoztunk egy zárt csoportot, ahol személyes üzenetet küldhetnek a hozzátartozók születésnapra, névnapra, vagy családi képeket lakóink részére.

– Az üzeneteket, videófelvételeket privát üzenetben kérjük, azt csak a címzett láthatja a mentálhigiénés nővér közreműködésével. Mi is készítünk kérésre felvételeket, és válaszüzenetben elküldjük a hozzátartozóknak – ezzel kicsit pótolva a személyes találkozásokat – mondta az intézményvezető.

Idén csak osztályokon belül lesznek a karácsonyi ünnepségek, az ünnepi menü azonban a szokásos lesz: töltött káposzta, disznótoros, hal és természetesen bejgli.

A rendkívüli helyzet természetesen a dolgozókra is hatással van.

– Mindenki fáradtabb, hiszen teljes védőfelszerelésben dolgozik a tizenkét órás műszak alatt, sokkal többször fertőtlenítünk az épületekben. Sokkal nagyobb a teher a dolgozóinkon, de mindent megtesznek a maguk és ápoltjaink egészségéért – mondta Szűcs Zsuzsanna, aki arról is beszélt, hogy náluk is elindult az országos „Kávészünet” akció, melynek keretében jó szándékú lakosok, hozzátartozók felajánlásával több ajándékcsomag is érkezett már dolgozóink számára.

– Ezeket a kedves felajánlásokat (sütemény, kávé, édesség) ezúton is szeretnénk megköszönni! – tette hozzá Szűcs Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában