falusi csok

2021.01.12. 07:00

Három új, Jász-Nagykun-Szolnok megyei település is felkerült a listára

Nagy sikernek könyvelhető el a falusi csok bevezetése. A családi otthonteremtési kedvezmény e speciális típusa a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. Igényelhető akkor is, ha a család a meglévő ingatlanját szeretné bővíteni, korszerűsíteni, de így a csak a támogatási összeg felére jogosult. Az idén bővült azon települések listája, ahol elérhető a falusi csok. Megyénkben ez Jászfelsőszentgyörgyöt, Cserkeszőlőt és Szászbereket érinti.

Munkatársainktól

20210106 Kerecsend fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Újabb települések részesülnek a CSOK-ban.

Fotó: Illusztráció/Huszár Márk

Ettől az évtől kezdve a falusi csok élénkítheti az ingatlanpiacot Jászfelsőszentgyörgyön is. Az otthonteremtési kedvezménytől többek között azt remélik a településen, hogy elősegíti a fiatalok helyben maradását és az új családok beköltözését.

– Bízunk benne, hogy ez a lehetőség mérsékli az elvándorlást. Jászfelsőszentgyörgy jó fekvésű, hiszen közel van hozzánk Jászberény, Jászfényszaru és Jászárokszállás is. Ezekben a városokban sok munkalehetőség kínálkozik – mondta Zelenai Tiborné polgármester.

Szászberek is újonnan került a listára

– Nem elöregedő település a miénk, hiszen a fiatalok aránya magasabb az idősekénél – tudtuk meg Alapi József polgármestertől. – Úgy gondolom, hogy a falusi csokkal nagy lehetőséget és segítséget kap az a sok fiatal, gyermektelen vagy kisgyermeket nevelő család, akik használt ingatlant vásároltak Szászberken, és szeretnék komfortosabbá, szebbé tenni az otthonukat. Ezzel a lehetőséggel élni is fognak a település lakói, eladó ingatlan azonban nincs vagy csak nagyon kevés van Szászberken. Nálunk nagyon nehéz hozzájutni egy családi házhoz, pedig sokan szeretnének ide költözni.

– Jelenleg is körülbelül kéttucatnyi érdeklődő elérhetősége lapul az asztalomon, vagyis ennyi tizenöt és harmincmillió forint közötti házat lehetne eladni a településen egyetlen hét alatt! Ennek megfelelően elég drágák nálunk az ingatlanok, de így is elviszik. A közelmúltban már negyvenmillióért is kelt el családi ház – fűzte hozzá a kistelepülés vezetője, aki arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban főként a Jászságból és Szolnokról költöztek Szászberekre, illetve leginkább értelmiségi fiatalok.

Cserkeszőlőn is biztosan lesznek olyan fiatalok, akik örömmel ragadják meg a falusi csok adta lehetőségeket.

Az ingatlanforgalmazók azonban azt tapasztalják, a tiszazugi kistelepülésen elsődlegesen inkább nyaralókat, hétvégi házakat keresnek.

– Főként hétvégi pihenéshez, a szabadidő eltöltéséhez vásárolnak ingatlant Cserkeszőlőn – nyilatkozta Gávris Szabolcs, a CasaNetWork Ingatlanszövetség egyik tulajdonosa.

– Most is van ilyen ingatlan a kínálatunkban. Eddigi tapasztalataink azt mutatják, jól el is lehet adni az ottani házakat. Szolnoktól viszont messze esik, így például aki a városból szeretne kiköltözni kertes házba, nem ott fog keresgélni. Szászberek viszont felkapott település a házat keresők körében.

Gávris Szabolcs elmondta, vonzó, hogy ott nagyon jó a közbiztonság, kimondottan élhető település, erős a helyi közösség, és a megyeszékhelyre is könnyű bejárni. Folyamatos a kereslet az ottani ingatlanok iránt, és főként családosok szeretnének odaköltözni, így biztos, hogy nagy igény lesz a falusi csokra is.

A szakember elárulta, a családi otthonteremtési kedvezmény kínálta lehetőséggel nagyon sokan szeretnének élni megyénkben. Az ország más részeiből, a nyugati megyékből is folyamatosan vannak érdeklődők, akik az alapján választanak települést, hogy ott elérhető-e a falusi csok. A nyugati országrészhez képest ugyanis itt jóval olcsóbban lehet házat venni, és sokaknak ez a kedvezmény az egyetlen lehetőségük, hogy saját ingatlant szerezzenek.

Ezt fontos tudni a kedvezményről: meglévő otthon felújításához is jár

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a falusi családi otthonteremtési kedvezmény igénybe vehető tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén használt, lakásvásárlással egybekötött bővítésre és korszerűsítésre, valamint meglévő lakás bővítésére és korszerűsítésére is.

Használt lakás vásárlására és egyidejű korszerűsítésére vagy bővítésére egy gyermek esetén hatszázezer, két gyermek után kétmillió-hatszázezer, három vagy több gyermek esetén pedig tízmillió forint a vissza nem térítendő támogatás összege. Meglévő otthon felújítására a fentebb sorolt összegek fele igényelhető – áll a Miniszterelnökség közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában