Galériával

2021.01.31. 15:30

Újrahasznosított játékok is készülnek a szolnoki óvodában 

Környezetünk védelme és annak megóvása mindannyiunk közös célja kell, hogy legyen – ennek egyik alapvető eleme a hulladékok megfelelő kezelése, a szelektív hulladékgyűjtés. Az erre, a környezettudatosságra való nevelést érdemes korán elkezdeni.

Köllő Judit

Képünkön a hétzsívirág óvódába járó gyerekek játszanak az újrahasznosított játékokkal.

Fotó: Nagy Balazs

– Bízunk benne, hogy az ifjúság körében is elérjük a kellő eredményt. Éppen ezért sok előadást tartunk a szelektív hulladékgyűjtésről és a környezettudatos fogyasztói magatartásról, valamint kérés esetén lehetőség van telephely-látogatásra is – mondta hírportálunknak Varga Vivien, az NHSZ Zounok Zrt. kommunikációs munkatársa.

Az elmúlt öt évre visszatekintve elmondható, hogy a gyűjtőszigeteken elhelyezett vagy éppen az ingatlanokon lévő „sárga fedeles” edényekbe, zsákokba kidobott csomagolási hulladékok mennyisége évről évre növekedett.

– A gyűjtőszigetekről 2015-ben beáramló csomagolási hulladék háromszáznyolcvanöt tonna, a „sárga zsákos” gyűjtéssel beérkezett kevert csomagolási hulladékok mennyisége pedig kétszázharminc tonna volt – magyarázta Varga Vivien.

– 2020-ra az akkori mennyiségek közel megduplázódtak. Sajnos még mindig nagyon magas a válogatási maradék, tehát nagyon sokan nem tudják, milyen hulladékot kell kidobni a szelektív kukákba. Az összegyűjtött szemét egyébként a leválogatás után belföldi vagy külföldi hasznosítókhoz kerül – tette hozzá.

Ezért is lenne fontos, hogy az emberek ismerjék a környezettudatosság, a fenntarthatóság alapfogalmait. Az ismeretek átadását, a szemléletformálást már egészen fiatalon is el lehet(ne) kezdeni.

A szolnoki Hétszínvirág óvoda például már 2008-óta viseli a Zöld Óvoda címet, kisgyermekkori nevelés terén végzett tevékenységük alapján kitűnő eredményeket értek el.

– Az egyik legfontosabb, hogy kollégáink is zöld szemléletmóddal rendelkezzenek, ami szerencsére nálunk adott – mesélte Sörös Hedvig, a szolnoki Hétszínvirág óvoda vezetője.

– A környezettudatosság a mindennapjainkat is átszövi, és a gyerekeket is erre neveljük. Így például szelektíven gyűjtjük a hulladékot az udvaron és a csoporton belül is. Projektjeinkben visszatérő elem ennek a szemléletmódnak az alapozása. Különböző tevékenységekbe szőjük bele, mint például mondókákba, beszélgetéseinkbe, játékokba és a különböző mesékbe.

Több szempontból is szoktunk újrahasznosítani, hiszen semmit nem kell kidobni.

Más eszközöknek más célt adunk. Néha teljesen új tárgyat készítünk belőle, mint például játékokat, ékszereket, valamint tejesdobozból vagy műanyag flakonokból madáretetőket – tette hozzá az óvodapedagógus.

El szoktak látogatni a szelektív hulladékgyűjtő helyekhez is, így a csoporton belüli séták alkalmával is formálják a kicsik szemléletét.

– Sok szülő segít, például hibásan kinyomtatott, vagy a kukába kerülendő papírt gyűjtik össze a csoportok részére. Vannak olyan kiemelt programjaink is, mint amilyen a komposztálás, ahol minden csoport a saját kis kertjét gondozza. Itt megtanulják a gyerekek, hogy mit kezdhetünk a lehullott falevelekkel, és hogy mi a célunk velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában