Statisztika

2021.02.17. 11:30

Kevesebben buszoztak a tavalyi évben a Jászkunságban

A koronavírus-járvány megjelenése óta erősen csökkent az autóbuszjáratokon az utasok száma megyénkben is. A tavaly tavaszi időszakban a jegy- és bérletellenőrök elsődleges feladata a közösségi közlekedés biztonságosabbá tétele volt, és akkor a korlátozások feloldásáig nem történt pótdíjazás. Azóta a társaság visszatért az érvényes jegyek és bérletek ellenőrzéséhez a bliccelések elkerülése érdekében.

Czakó Nóra

Autóbuszra szálló utasok.

Fotó: Mészáros János

A járvány első hulláma jelentősen befolyásolta az autóbuszos közösségi közlekedést is. Az utasok és a járművezetők védelme érdekében minden helyközi és helyi autóbuszjáraton tavaly április 1-jétől május közepéig ideiglenesen felfüggesztették a fedélzeti jegyértékesítést.

A Volánbusz jegy- és bérletértékesítési adatai szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli helyzet miatt megyénk helyközi közlekedésében tavaly harminc százalékkal csökkent az utasszám 2019-hez képest. Teljes árú bérletet tíz, tanulóbérletet harminckét, menetjegyet huszonkilenc százalékkal kevesebben vásároltak 2020-ban. A legnagyobb mértékű csökkenést tavaly áprilisban tapasztalták.

Mint megtudtuk, a rendkívüli időszakban a jegy- és bérletellenőrök elsődleges feladata nem a pótdíjazás, hanem a közösségi közlekedés lebonyolításának támogatása volt. A járvány megjelenését követő első időszakban így nem büntették meg a jegy vagy bérlet nélkül utazókat.

– A veszélyhelyzet tavaszi feloldása óta azonban egyre többen használják a tömegközlekedést, így az autóbuszokat is, és ezzel párhuzamosan emelkedett a jegy- és bérletellenőrzési tevékenység során feltárt visszaélések száma is – tudtuk meg a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától.

– Jász-Nagykun-Szolnok megyében tavaly több mint huszonháromezer ellenőrzést hajtottak végre az ellenőrök a járatokon. Ennek során mintegy hatszázötven esetben szabtak ki pótdíjat, a bírságok összege több mint ötmillió forint volt.

– A Volánbusz kiemelt figyelmet fordít az érvényes menetjegy nélküli utazások visszaszorítására, melynek érdekében kollégáink rendszeresen ellenőrzéseket végeznek – hangsúlyozták.

A Volánbusz Zrt. a koronavírus-járvány második hullámának idején, a személyes érintkezések számának csökkentése érdekében, tavaly december 1-jétől a pénztárak nyitvatartási időszakában kötelező elővételt vezetett be az ország több autóbusz-állomásán – köztük Szolnokon is. Az érintett időszakokban kizárólag előre megváltott jeggyel, bérlettel vagy egyéb, utazásra jogosító dokumentummal lehet felszállni a járatokra, de az azon kívül eső időben és a szolnoki autóbusz-állomásokon kívül továbbra is megvásárolhatók a jegyek és a bérletek az autóbusz-vezetőknél.

Érkezik a rákóczifalvai járat a szolnoki buszpályaudvar egyik beállójához. A veszélyhelyzet tavalyi feloldása óta egyre többen használják a tömegközlekedés ezen fajtáját – ezzel párhuzamosan emelkedett az érvényes jegy, illetve bérlet nélkül utazók száma is
Fotó: Mészáros János

Egyik olvasónk nemrég azzal kereste meg hírportálunkat, miszerint február ötödikén a szolnoki autóbusz-állomás pénztárától azzal küldték el az utasokat, hogy a buszon vásároljanak jegyet. De a következő héten is tapasztalta, hogy az autóbusz-vezetők adnak menetjegyet az utasoknak, holott nem hallott olyan híreket, hogy felfüggesztették volna a jegyelővételt...

A Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága hírportálunk megkeresésére azt a választ adta, hogy a kötelező jegyelővétellel érintett autóbusz-állomásokon a pénztárak nyitvatartási idejében továbbra sem lehetséges a jegyvásárlás az autóbusz-vezetőknél. A bérletváltás időszakában azonban egyes nagyobb forgalmú autóbusz-állomásokon, így Szolnokon is, ideiglenesen – február 1-től 7-ig – felfüggesztették a rendelkezést, az esetleges zsúfoltság kialakulásának elkerülése érdekében.

Ellenőrzések a Jász-Nagykun-Szolnok megyei buszjáratokon 2020-ban

Végrehajtott ellenőrzések száma

23 120

Menetjegy nélküli utazás miatti pótdíjazás

656

A kiszabott bírságok összege (forint)

5 129 412

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában