JÁSZKUNSÁG

2021.02.19. 20:00

Magyar Falu Program: itt az újabb lehetőség!

Már elérhetők a Magyar Falu Program első pályázati kiírásai önkormányzati ingatlanok fejlesztésére és közösségi programokhoz kapcsolódó támogatásokra. Az ingatlanok fejlesztésére mintegy húszmilliárd, közösségi programokhoz kapcsolódó támogatásokra pedig egymilliárd forintos a keret. Utánajártunk, hogy várhatóan milyen beruházásokra pályáznak térségünk falvai.

Munkatársainktól

Tavaly az óvoda épülete újulhatott meg Szelevényen a Magyar Falu Program segítségével, idén további fejlesztésekben reménykednek a kis tiszazugi településen. Nincsenek ezzel egyedül: megyénk számos községében kihasználnák a számukra biztosított forrást

Fotó: Nagy Balázs

Örömmel fogadták a Magyar Falu Program új kiírásait Nagykörűben. Ahogy azt Túri Tibor településvezető elmondta, ingatlanok fejlesztésére szeretnének pályázni.

– A művelődési házunk lenne soron. Az intézményben a nagyterem komplett tetőcseréje, a födém és falazat hőszigetelése, valamint a földszinti nyílászárók és a radiátorok cseréje lenne esedékes. Az önkormányzat épületén pedig szintén a tető felújítása a cél – számolt be az elképzelésekről a nagykörűi polgármester.

Beázik a kultúrház teteje, meg kell csináltatniuk

Tiszajenőn korábban pályázati pénzből már végeztek energetikai korszerűsítést a kultúrházon. Kicserélték a nyílászárókat és a gázkonvektorokat. A második ütemben pedig szeretnének további fejlesztéseket végezni.

– A tetőszerkezetet mindenképpen szükséges lenne megcsináltatni, jelenleg ugyanis beázik az épület – ecsetelte Virág József polgármester.

– Emellett a falakat is indokolt szigetelni, ezáltal teljes lenne az energetikai korszerűsítés. A belső tér átalakítását is tervezzük. Az egykor mozinak használt helyiséget egybe nyitnánk a büfé területével, így kapnánk egy nagyobb termet. A belső tér növelésére azért van szükség, mert az utóbbi időben rendszeresen azzal szembesültünk, hogy kicsi a hely. Például az alapítványi vagy a szüreti bálunkon nem fér el minden érdeklődő – mutatott rá a tiszajenői településvezető.

Elmondta azt is, hogy dolgozik náluk egy rendezvényszervező munkatárs, aki most végzi a tanfolyamot. Utánanéznek, esetleg tudnak-e pályázni az ő bérének kiegészítésére.

Minden forrásra pályáznak, tanulmányozzák a kiírást

A négyezer-négyszáz lelkes Cibakházán a lehető legtöbb forrásra pályáznának.

– A költségvetésünk kilencvenkilenc százalékos készültségben van. Látjuk a számainkat, nagy szükségünk lesz idén a pályázati támogatásra, tanulmányoztuk is a kiírást. Két-három lehetőség szerepel a sorban, amit a későbbiekben szűkítünk majd. Elsősorban azt vesszük figyelembe, melyhez készült korábban terv, hiszen azok is pénzbe kerülnek. A végső döntést, vagyis, hogy melyik intézmény vagy épület lesz a kiválasztott, a pályázható összeg határozza majd meg – részletezte Hegyes Zoltán polgármester.

Állatsimogatót terveznek, és befejeznék a tájházat

Folyamatosan figyelik a pályázati kiírásokat Csataszögön is. Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester kifejtette, önkormányzati ingatlanok fejlesztésére szeretnének támogatást szerezni.

A tájház fejlesztése még nem fejeződött be, a tervezett állatsimogatót idén végre meg tudnák valósítani, ha sikerül rá forrást szerezni.

Az önkormányzati tulajdonú szociális lakások felújítása is nagyon fontos feladat volna: tetőzetet kell korszerűsíteni, a nyílászárók is cserére szorulnak.

A polgárőrséggel osztozna egy épületen az új fogadó

– Szálláshely kialakítására korábban már pályáztunk a programban, akkor azonban tartaléklistára kerültünk. Most újból megpróbáljuk – tájékoztatta hírportálunkat terveikről Kőröstetétlen polgármestere. Pásztor Imre elmondta, a vendégfogadásra szánt épületük a falu központjában foglal helyet. A felújított intézmény ugyanakkor nem csupán szállásként funkcionálna, de a helyi polgárőrség és a nyugdíjasklub is itt működne.

– Mindemellett urnafalat helyeznénk el a temetőben, és közterületi játszótérbővítést is megvalósítanánk. Ezen fejlesztésekre szintén az idei kiírásban pályázunk, ugyanis az említett beruházásokra nagy igény mutatkozik – tette hozzá a falu első embere. Kiemelte, lehetőleg nem használnák fel a falu költségvetésének tartalékait, mivel a válsághelyzetben még nagy szükség lehet saját forrásokra.

Éppen ezért a legtöbb fontos beruházásnál pályázatokra hagyatkoznak.

Folytatnák a már elkezdett felújítást az intézményben

Szelevényen tavaly az óvoda épülete újult meg a Magyar Falu Programnak köszönhetően. Mint ahogy a szeptemberi átadóünnepségen Kerekesné dr. Holló Helga polgármester elmondta, az intézmény kívül teljesen, belül csak részben szépülhetett meg. A további fejlesztések reményében idén is tanulmányozzák a program nyújtotta lehetőségeket a kis faluban.

Tavaly az óvoda épülete újulhatott meg Szelevényen a Magyar Falu Program segítségével, idén további fejlesztésekben reménykednek a kis tiszazugi településen. Nincsenek ezzel egyedül: megyénk számos községében kihasználnák a számukra biztosított forrást
Fotó: Nagy Balázs

A kúpcserép már megvan, nem halogatnák a munkát

A polgármesteri hivatal épülete több mint százesztendős Tiszainokán. És bár korábban szigetelték és korszerűsítették, akkor a tetőszerkezetre nem jutott forrás. Tavaly ezt egy vihar után meg is kellett csináltatniuk.

– Olyan cserép van rajta, amit már nem lehet venni, így elég veszélyes a javíttatás. A lakosoknál találtunk kúpcserepet, amit fel tudtunk tenni, a legégetőbb tehát ennek a felújítása – részletezte Kiss Erzsébet Eliza polgármester.

Legfontosabb céljuk, hogy ismét működjön náluk óvoda

Jásziványon 2007-ben bezárták az óvodát és az iskolát, mert az önkormányzat a növekvő kiadások, a csökkenő állami normatíva és az alacsony gyermeklétszám miatt nem tudta tovább működtetni. A helyiek nehezen élték meg, hogy oktatási, nevelési intézmény nélkül maradt a falu. Az eddig megvalósult fejlesztések, a közösségi élmények, a község értékei mellett egy óvoda akár hosszú távon növelheti Jászivány népességmegtartó erejét. Mint azt korábban megírtuk, a kisgyermekes családok részéről néhány éve igény mutatkozott az óvodára, ezért a képviselő-testület napirendre vette az ügyet.

– Az önkormányzat fejlesztési tervei között első helyen még mindig az óvoda áll – közölte Tari András polgármester. Tanulmányozzák, hogy a Magyar Falu Programban milyen lehetőségekre pályázhatnak. Igyekeznek mindent megragadni, ami segítheti, hogy újra működjön óvoda a Jászság legkisebb településén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában