oktatás

2021.02.01. 14:00

Új szakok indulnak a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán

Nagy az érdeklődés a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán meghirdetett öt új alap- és egy mesterszak iránt. Már a 2019-es összeolvadáskor is a képzések körének szélesítését tűzték ki az intézményben, szeptembertől pedig nemcsak a Gazdaságtudományi Kar, hanem az Egészségügyi és Népegészségügyi Kar szakjait is választhatják azok, akik Szolnokon szeretnének továbbtanulni.

P. Pusztai Nóra

Dr Szabó Attila, a Debreceni Egyetem Szolnoki Campusának a megbízott igazgatója augusztus 7-én.

Fotó: Mészáros János

Közel két éve már, hogy a megyeszékhelyen működő felsőoktatási intézmény a Debreceni Egyetem Szolnok Campusaként működik. Bár a fennállása óta a gazdasági szakirányokat képviselte, mégis már a szervezeti átalakuláskor felmerült lehetőségként a képzési paletta bővítése – akkor az egészségügyi vonalat jelölték ki.

– A kezdetektől látszott, hogy lenne igény az egészségügyi képzésekre. Felkerestük a megyében működő kórházakat, velük is egyeztettük a terveket, ennek eredményeképp végül az Egészségügyi Kar kettő, míg a Népegészségügyi Kar három szakot hozna a Szolnok Campusra – mondta az előkészületekről dr. Szabó Attila Péter, a Debreceni Egyetem Szolnok Campusának megbízott igazgatója.

A kereskedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment, a vidékfejlesztési agrármérnöki és a pénzügy-számvitel alapszak mellett – a megfelelő számú jelentkező esetén – szeptembertől védőnőnek, ápolónak, dietetikusnak, gyógytornásznak vagy akár népegészségügyi ellenőrnek is tanulhatnak Szolnokon.

– A megyében készítettek egy úgynevezett szolgáltatási út térképet, melyben egyebek mellett a szociális és egészségügyi helyzetet, valamint az ellátórendszerben betöltetlen állásokat is számba vették. Eszerint ebben a térségben van a legtöbb betöltetlen védőnői körzet, az érdeklődés viszont nagy. Mivel a szektorban egyébként is elég magas a munkaerőhiány, a környező intézmények is támogatják a profilbővítést – fogalmazott az igazgató.

Dr. Szabó Attila, a Debreceni Egyetem Szolnok Campusának megbízott igazgatója elárulta, komoly előkészítő munka előzte meg az egészségügyi képzések bevezetését
Fotó: Mészáros János

A képzésekre szokás szerint február 15-ig, az e-felvételi oldalán, online formában lehet jelentkezni, ugyanez a határidő azoknak is, akik a továbbtanuláshoz szükséges emelt szintű érettségit szeretnék megszerezni tavasszal, ezt viszont a kormányhivatalnál kell jelezni. A felvételi pontokat a tervek szerint várhatóan július huszonkettedikén határozzák meg. Mint azt dr. Szabó Attila is hozzátette, Szolnokon is bíznak abban, hogy minden meghirdetett szakra összegyűlik a megfelelő hallgatói létszám, és őszre visszatérhetnek a hagyományos oktatásra.

Kizárólag emelt szintű érettségivel lehet bejutni az alapszakokra

A demográfiai adatai már korábban jelezték, hogy csökkenésnek indul a hallgatói létszám. A múlt esztendő a teljes magyar felsőoktatásban különösen nehéz volt, szep­tembertől csak emelt szintű érettségivel lehetett bejutni a kiszemelt alapszakokra, ami visszavetette a továbbtanulási kedvet.

– A képzéseink többségénél szinte majdnem mindegy, mely tantárgyból tesznek emelt érettségit. Jelenleg mindössze négyszázhatvanhét hallgatónk van, bízom abban, hogy az új szakoknak is köszönhetően a hallgatói létszám jelentősen nőni fog a Szolnok Campuson – részletezte a megbízott igazgató.

 

Online tartják a nyílt napokat, érdeklődhetnek a jelentkezők

A diákok a Debreceni Egyetem honlapján, a felvételizők fül alatt minden jelentkezéshez szükséges információt megtalálnak – legyen szó a képzési helyszínekről, a szakok leírásáról vagy az egyetemi életről, élményekről.

Dr. Szabó Attila Péter megjegyezte, a campusnak is van külön internetes oldala, ahol informálódhatnak a jelentkezni vágyók, hiszen naprakész, aktuális hírek kerülnek fel a honlapra. A nemrégiben online tartott Educatio kiállításon a Debreceni Egyetem valamennyi karával részt vett, az egészségügyi szakok nyílt napjait is hasonló módon szervezték.

A hagyományos iskolalátogatások és interaktív nyílt napok most elmaradtak. A campus igazgatója szerint szokni kell, hogy az online világban valós idejű eseményeket tartanak, ott a képzések bemutatása után kérdéseiket is feltehették az érdeklődök. Mint mondta, ezt minden egyetemnek tanulnia kell ebben az évben, majd hozzátette: a Gazdaságtudományi Kar bemutatkozása február harmadikán lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában