dr. Amin Mohammad

2021.03.24. 13:55

A háború hatására választott hivatást Alattyán új háziorvosa

A háziorvoslás egyik legfontosabb küldetése, hogy prevencióval segítse a pácienseit. Életmódváltással a betegségek egy része megelőzhető – vallja dr. Amin Mohammad, Alattyán új háziorvosa. Az afgán származású, türkmén nemzetiségű orvos családjával tavaly év végén érkezett a kistelepülésre, ahol hosszú távra tervez. Orvosi tanulmányait Magyarországon végezte, az itt szerzett tudást és tapasztalatot hazájában is kamatoztatta. Afganisztánban elsőként végzett lézeres visszérműtéteket.

Illés Anita

Alattyán új háziorvosa, dr. Amin Mohammad tavaly év végén érkezett a kistelepülésre gyógyítani

Fotó: Pesti József

Az alig több mint két­ezres lélekszámú községnek 2015 óta nem volt állandó háziorvosa, ezért az ellátást évekig helyettesítéssel oldották meg. Az önkormányzat háziorvos-kereső kampányára figyelt fel dr. Amin Mohammad, aki távol a város zajától, újra egy nyugodt, csendes kistelepülésre vágyott.

De miért is választotta élethivatásának a gyógyítást, és hogyan került Magyarországra? Erről is kérdeztük az afgán származású, türkmén nemzetiségű orvost, akivel rendelőjében beszélgettünk.

– Afganisztán északi részén, Sheberghan városában születtem 1961-ben, kőműves családban. Érettségi után katonának vittek. Három és fél évig olyan helyen szolgáltam, ahol a harc során megsérült katonák ellátása akadályokba ütközött, mert nem volt szakorvos, illetve nagy távolságot kellett megtenni a kórházig. Lehetőségeimhez mérten az egységben segítettem a sérült katonáknak, elsősegélynyújtással sikerült néhány ember életét megmenteni. Ekkor határoztam el, hogy orvosnak tanulok – emlékezett vissza dr. Amin Mohammad.

A háborús élmények hatására jelentkezett a kabuli orvostudományi egyetemre, ahol az első félévben magyarországi ösztöndíjra nyílt lehetősége.

– 1985-ben jöttem Magyarországra, másfél évig csak magyar nyelvet tanultam. Általános orvosi diplomát Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen szereztem.

Sajnos, az Afganisztánban zajló belháború miatt a kilencvenes évek közepén nem tudtam visszamenni a hazámba.

– Akkoriban a kazincbarcikai városi kórház gyermekosztályán helyezkedtem el, mint osztályos orvos. Mivel sebész szerettem volna lenni, ezért a munka mellett folytattam tanulmányaimat. Az ajkai kórház és a Tolna Megyei Kórház sebészetén is dolgoztam, 2003-ban pedig sebészetből kiválóan megfelelt minősítéssel szakvizsgáztam.

– Egy évvel később egyik jó ismerősöm megkeresésére Regölybe mentem háziorvosnak, 2007-ben sikeres szakvizsgát tettem házorvostanból. 2009-től 2011-ig pedig Cibakházán voltam háziorvos – beszélt pályafutásáról.

Tíz évvel ezelőtt édesapja betegsége miatt családjával hazatért Afganisztánba. Kötelességének érezte, hogy idős korában segítsége édesapját, akinek sokat köszönhet az életben. Közben orvosként dolgozott, egy katonai kórház érsebészeti részlegét vezette hét évig.

Alattyán új háziorvosa, dr. Amin Mohammad tavaly év végén érkezett a kistelepülésre gyógyítani
Fotó: Pesti József

Mint mondta: a magyarországi orvosképzésnek és tapasztalatainak köszönhetően elsőként végzett lézeres visszérműtétet az ázsiai országban. A háborús helyzet és terrormerényletek veszélye miatt feleségével és három gyermekével tavaly visszajött Magyarországra.

– Az interneten találtam rá az alattyáni háziorvosi pályázatra. Előnyt jelentett a kistelepülés nyugalma, valamint az is, hogy az önkormányzat szolgálati lakást biztosít a családomnak. Öröm látni, ahogy a gyerekek félelem nélkül játszhatnak az udvaron. Hallottam már a jászok kaukázusi és iráni rokonságáról, ezért nem vagyok idegen helyen, itthon érzem magam – tette hozzá mosolyogva.

Arra a kérdésre, hogy mit tart a háziorvoslás küldetésének, elmondta: a háziorvosokról sokan azt hiszik, hogy csak beutalókat gyártanak, gyógyszert írnak, adminisztrálnak, azonban nem erre korlátozódik a dolguk.

A háziorvos legfontosabb küldetése, hogy meggyőzzük a pácienseket a megelőzés fontosságáról.

– Nagyon sok betegség van, amit életmódváltással, egészségtudatossággal meg lehetne előzni, illetve a már kialakult betegséget kordában lehet tartani. A gyógyítás egyik alapja a kölcsönös bizalom az orvos és beteg kapcsolatban. Munkámban fontos a mosoly, a kedvesség, az empátia és a segítő beszélgetés – hangsúlyozta.

Megtudtuk azt is, hogy az egészséges táplálkozás jegyében szeretne különböző egzotikus zöldségféléket Alattyánra telepíteni. Ilyen például az okra, ami sokrétűen felhasználható, cukorbetegségre, magas vérnyomásra és emésztésre is jó.

Már ő is megkapta a védőoltást

A koronavírus-járvány az orvos-beteg kommunikációt is jelentősen megváltoztatta. Kevesebb a személyes találkozó, előtérbe került a telefonos, e-mail-es konzultáció. Dr. Amin Mohammad munkáját két asszisztense segíti.

– Zökkenőmentesen halad a koronavírus elleni oltás a településen. A megnövekedett adminisztrációs feladatok ellátásában hálával tartozom az asszisztenseimnek. Tapasztalataink szerint a lakosság oltási hajlandósága magas. Az oltási terv szerint, adott lista alapján hívjuk be azokat, akik regisztráltak. Az első listán százhetven hatvan éven felüli lakos szerepelt, akik közül már százan megkapták a vakcinát.

– Úgy gondolom, hogy az orvosok hozzáállása, példamutatása sokat számít. Már én is megkaptam a védőoltást. Nem csak a saját életemért tartozom felelősséggel, hanem a családomért, a munkatársaimért is – véli a doktor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában