JÁSZSÁG

2021.03.12. 11:25

A közkonyhán dolgozzák fel a megtermelt zöldségeket

Home office-ban nem lehet kapálni az ősszel elduggatott hagymát – mondták viccelődve a startmunka mintaprogramban dolgozó jászladányi asszonyok. A koronavírus-járvány harmadik hulláma határozza meg ugyan a mindennapokat, de az élet nem állhat le teljesen. Március elsején elindult a 2021-es közmunkaprogram a Jászságban is. A biztonsági intézkedések betartásával több településen folytatódik az értékteremtő tevékenység.

Illés Anita

Jászladányon idén is közel négy hektáron termesztenek zöldségféléket

Fotó: Illés Anita

– Tavaly ősszel közel hatszáz négyzetméteren ültettünk fokhagymát, szépen növekednek – mutatta az ültetvényt Jászladányon Lólé Gyula, a közmunkások vezetője. – A napokban kezdtük el kapálni, gyomlálni a területet – mondta.

– A járvány idején sem állhat le a mezőgazdasági munka. Ezt nem tudjuk otthonról végezni – kapcsolódott be a beszélgetésbe Suki Árpádné Elvira.

– Csak egészség legyen, más nem számít – állapította meg.

Az országos tendenciához hasonlóan a térségben is évről évre csökken a közfoglalkoztatottak száma. Sokan elhelyezkedtek az elsődleges munkaerőpiacon, de vannak olyanok is, akik nyugdíjba mentek. Egyre nehezebb hadra fogható dolgos kezet találni, pedig feladat van bőven a településeken.

Márciustól folytatódik az értékteremtő startmunka Jászladányon. Ennek részeként a mezőgazdasági programban tizenegy főt tudnak foglalkoztatni.

– A megtermelt javakat az önkormányzat által működtetett napközi konyhán és az idősek otthonának konyháján használjuk fel. Idén is közel négy hektáron gazdálkodunk. A szabadföldi termesztésen felül többek között a korábbi években felállított fóliasátorban korai zöldségeket termesztünk – tájékoztatott Bertalanné Drávucz Katalin polgármester.

A helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatás öt főnek ad munkát, ők továbbra is árokelemeket gyártanak. Ebben az évben huszonnyolc fővel folytatódik az úgynevezett szociális jellegű program, melynek része egyebek mellett a bel- és külterületen lévő csatornák tisztítása, karbantartása, az árokelemek lerakása, belterületi közutak kátyúzása és az illegális hulladékok felszámolása.

Jászladányon idén is közel négy hektáron termesztenek zöldségféléket
Fotó: Illés Anita

Jászapátin a hosszú távú foglalkoztatási programban március elsejétől tizenegy főnek tudnak munkát biztosítani, akik elsősorban az intézményeket takarítják és egyéb feladatokat látnak el. Ebben a programban a bérköltségekre tizenkétmillió forintot kapott az önkormányzat – mondta el érdeklődésünkre Horváth Zoltán, a polgármesteri hivatal foglalkoztatási menedzsere.

Emellett folytatódik a startmunka mintaprogram is a városban, melynek keretében szakaszosan indulnak el a munkák.

– Az első szakaszban március elsejétől húsz fő kezdett el dolgozni. A foglalkoztatottak az illegális hulladéklerakók felszámolását és mezőgazdasági földutak rendbetételét végzik. Áprilistól december végéig tíz fő a belvízelvezetőket rendezi, májustól pedig november végéig szintén tíz dolgozó az önkormányzati utakat javítja – részletezte Horváth Zoltán.

Megtudtuk azt is, hogy Start munkaprogramra közel negyvenkilencmillió forint támogatás jut ebben az évben, amiből a bér- és anyagköltségeket is finanszírozzák. A szakember hozzátette, idén programonként két fővel több embernek tudnak munkát biztosítani, mint tavaly.

Közel négymillió forint bevételük volt a homoktövisből

Pozitív elbírálásban részesült a jászberényi önkormányzat idei Start munkaprogram pályázata is. A korábbi években az önkormányzat mezőgazdasági és szociális jellegű tevékenységet végzett, idén is ezekre pályáztak. A két területre összesen több mint hatvanegymillió forint támogatást kaptak.

– Márciustól tizenegy fő a mezőgazdasági, harminchatan pedig a szociális jellegű programban dolgozhatnak. Mindkét területen egy-egy fővel csökkent a foglalkoztatottak száma az előző évhez képest. A mezőgazdasági programban 10,4 hektáron folytatódik a homoktövis-ültetvény gondozása. Tavaly közel 3,8 millió forint bevétel származott a homoktövisbogyó értékesítéséből. Az értékteremtő munka részeként a foglalkoztatottak hat fóliasátorban zöldséget termesztenek, melyek az önkormányzati intézmények konyháira kerülnek – tájékoztatott Budai Lóránt polgármester.

A szociális programban a város közigazgatási területét tartják rendben a munkások. Ebben szorosan együttműködnek a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Kft.-vel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában