telepítés

2021.03.10. 07:00

Egyre népszerűbbé válik a fegyverneki Alsóréti Holt-Tisza

Csökkentették a törpeharcsák számát az Alsóréti Holt-Tiszán, valamint pontyokat is telepítenek.

Molnár-Révész Erika

Csikós György halászati őr mutatja az egyik lehalászott törpeharcsát

Fotó: Mészáros János

Tíz varsával gyérítették a törpeharcsát az elmúlt hetekben Fegyverneken, az Alsóréti Holt-Tiszán. A holtág három önkormányzat, Törökszentmiklós, Fegyvernek, Nagykörű, valamint az állam tulajdona, a terület kezelője a fegyverneki városüzemeltetés.

– Szelektív halászatot végzünk a megyei kormányhivatal engedélye alapján. Ez már a harmadik év, mely idő alatt a tíz tonnához közelít a lehalászott halmennyiség – mondta Huber József, a fegyverneki Mezőgazdasági, Városüzemeltetési és Fejlesztési Intézmény vezetője.

A holtághoz a horgászati engedélyeket Fegyverneken, Törökszentmiklóson, Tiszapüspökiben, illetve Kisújszálláson lehet megvásárolni. A szándékosan természetes környezetben meghagyott terület igen népszerű a horgászok körében, évente közel ezer engedélyt és ugyanennyi napijegyet váltanak rá.

Csikós György halászati őr mutatja az egyik lehalászott törpeharcsát
Fotó: Mészáros János

– Legfőképpen ponty található benne, melyet telepítünk is, száznegyvenkét mázsa háromnyaras pontyot, valamint tíz mázsa kétnyaras pontyot telepítünk öt alkalommal egy évben. Elég jó a szürkeharcsa-állomány. A süllő- és a keszegállomány is, tehát változatos a halfauna – mondta Faragó Attila, a városüzemeltetési osztály munkatársa.

A part mentén nemrég hét tájékoztató táblát állítottak fel, melyeken az éppen aktuális híreket, rendelkezéseket olvashatják a horgászok.

A holtágon ezen a héten, hétfőtől csütörtökig horgászati tilalom lép életbe a tavaszi haltelepítés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában