Szűcs M. Sándor

2021.03.27. 06:55

Erdélyben és Kárpátalján is segítettek a füredi önkéntesek

Évek óta szervez adománygyűjtéseket Szűcs M. Sándor, az Adna.Zsoltar.hu karitatív internetes portál alapítója. Híportálunkon is többször beszámoltunk arról a példamutató tevékenységről, mellyel országhatáron innen és túl egyaránt segítenek a rászorulókon.

Ujvári László

Szűcs M. Sándor szerint eleinte nagy nehézségekbe ütközött az adományok gyűjtése és kiszállítása

Fotó: Ujvári László

Ezúttal a 2020-ban végzett tevékenységükről nyilatkozott a fáradhatatlan önkéntes.

– Eleinte nagy nehézségekbe ütközött az adományok gyűjtése és kiszállítása, de Isten kegyelméből sikerült ezekre megoldást találni – kezdte a tavalyi Donatio in Tempore Adventus névre hallgató adománygyűjtés bemutatását.

– Nem volt számunkra kérdés, hogy megszervezzük-e, bíztunk a legjobbakban, abban, hogy el tudjuk juttatni a felajánlásokat a rászorulók részére – húzta alá.

Egészen novemberig úgy tűnt, lesz esély a felajánlások személyes átadására, végül a járványügyi szabályok felülírták az elképzeléseket. Felvették a kapcsolatot a Magyar Református Szeretetszolgálattal, akik eljuttatták az adományokat Kőhalomra.

Ez több mint kilencven kilogramm mosószert jelentett, ami ezerötszáz adag mosásra elég.

A Te is Segíthetsz Alapítvány közreműködésével két kárpátaljai rehabilitációs otthonba is jutott a temérdek felajánlott mosószerből.

– Az évek során kialakult egy olyan mag, akik minden decemberben várják a lehetőséget. Ilyenkor elmegyek Budapestre, Debrecenbe és Újfehértóra, hogy összegyűjtsem az előre összekészített adományokat. Ráadásul jó hír, hogy minden esztendőben két-három új felajánló is bekapcsolódik a gyűjtésbe – fejtette ki a szervező.

– A mosószereken túl idén is sok minden szerepelt a felajánlások között, például tartós élelmiszer, használt műszaki cikk, bútor, szőnyeg és evőeszköz – sorolta Szűcs M. Sándor.

Szűcs M. Sándor szerint eleinte nagy nehézségekbe ütközött az adományok gyűjtése és kiszállítása
Fotó: Ujvári László

Az adományozók listáján körülbelül öt százalékban szerepelnek vállalkozások, többségében magánemberek segítenek, a felajánlott érték tekintetében azonban fordul a kocka. Célzott adománygyűjtést folytatnak, minden kampány elején tudják, hova kerülnek majd a felajánlások. Mikor nagyobb mennyiség gyűlik össze, mint amit el tudnak juttatni az adott helyre, bővül a segítségnyújtás. Így került képbe tavaly a két kárpátaljai otthon.

– Egy régi kapcsolaton keresztül jutottunk el tavaly három egymáshoz közel fekvő Heves megyei községbe. Egercsehi, Egerbocs és Szúcs tizennyolc diákjának tudtuk szebbé varázsolni az ünnepeket – idézte fel.

– Minden nehézség ellenére kiemelkedő év volt.

A felajánlott pénzösszeg átlépte a négyszázezer forintot, az egyéb adományok pedig a másfél millió forintos értékhatárt

– összegezte.

Kérdésre válaszolva elmondta, gyakran egy, a közösségi oldalon küldött üzenetben keresi meg a felajánlókat és az önkénteseket. Számos esetben az is előfordul, hogy néhány év elteltével már őt keresik.

A segítségnyújtás nemcsak az adventi és karácsonyi időszakra korlátozódik, vannak olyan vállalások, melyeket havonta teljesítenek, például az egyes rászoruló családoknak nyújtott tartósélelmiszer-támogatás. Alapvetően eredményesnek tartja a 2020-as esztendőt, számos olyan esetben tudtak segítő kezet nyújtani, mely büszkeséggel tölti el őket, túlteljesítették a kezdeti várakozásokat.

– Szeretnék köszönetet mondani minden adakozónak és önkéntesnek, akik évről évre segítenek a céljaink elérésében, Isten áldása kísérje őket! – fogalmazott az önkéntes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában