Hétfőtől kötelező védőmaszkot viselni Szolnok utcáin

A Szolnokon életbe lépő szigorításokról tájékoztatott Szalay Ferenc polgármester.

Szoljon.hu

Fotó: Nagy Balázs

A vírusmutációk terjedése miatt további szigorításokról kellett döntenie a Kormánynak az Operatív Törzs javaslata alapján. Egyre súlyosabb a betegség lefolyása, többen kerülnek kórházba, és újra emelkedik a halálozások száma. A pénteken megjelent rendelet tartalmazza azokat a szabályokat, amelyeket az elkövetkező két, illetve négy hétben szigorúan be kell tartani – olvasható Szalay Ferenc Facebook-oldalán.

A polgármester a következő pontokat említi bejegyzésében:

  • Rendkívüli szünetet rendeltek el az óvodákban március 8. és április 7. között. Kéri a munkáltatókat, hogy fontolják meg a munkahelyi gyermekfelügyelet lehetőségét. Amennyiben szükséges, a Polgármesteri Hivatal segítséget nyújt ennek a megszervezésében.
  • A bölcsődei ellátás biztosított, nem zárnak be a bölcsődék. Az otthon lévő bölcsődés, óvodás és iskolás gyerekek igényelhetik az egyszeri melegétkezést.
  • A települések belterületén, utcán, közterületeken kötelező maszkot viselni március 8. és március 22. között, kivéve a hatodik életévüket be nem töltött gyermekeket, és az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyeket.
  • Az egyéni szabadidős sporttevékenység külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.
  • Az egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kell a maszkot viselni.
  • A külterületen, illetve a települések belterületén található parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak, azok látogathatóak.
  • Nem vezetnek be vásárlási idősávot a szolnoki piacokon, azok a jelenlegi rend szerint működnek.
  • A vendéglátóhelyek is az eddigiek szerint működnek, elvitelre, házhozszállításra továbbra is van lehetőség.
  • A nőnapra tekintettel március 8-án, az elsősorban dísznövényt árusító üzlet nyitva tarthat.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos konkrét felsorolás itt olvasható.

    Szalay Ferenc arról tájékoztatótt, hogy a megyeszékhelyen a járvány miatt nehéz helyzetbe került családokat a Humán Szolgáltató Központon, az Egyesített Szociális Intézményen, illetve a “Szolnok segít” karitatív programon keresztül támogatják elsősorban alapvető élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésével.

    Közölte, hétfőtől ismét 0-24 órában hívható az Egyesített Szociális Intézmény zöld száma (80-620-002), amelyen 65 éven felüli segítségre szoruló idősek kérhetnek segítséget bevásárlással kapcsolatban, gyógyszerkiváltásban.

    Végezetül kéri, hogy aki még nem regisztrált a védőoltásra az tegye meg. Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet, vagy akinek otthon nincs internetes lehetősége, a Baross úti Civil Házban a ház munkatársai segítenek a regisztrációhoz szükséges e-mail cím létesítésében, a regisztrációban és segítenek az e-mail fiók kezelésében is.

    Akinek a védőoltás beadásához szüksége van az internetről letöltött hozzájáruló nyilatkozatra, mert ő nem fér hozzá, azt nyomtatott formában a városházán át lehet venni, vagy a Humán Szolgáltató Központ, illetve az Egyesített Szociális Intézmény munkatársainak segítségével juthat hozzá.

    Egyéb kérdésekben az Egészség- és Családügyi Osztály munkatársai felvilágosítást nyújtanak munkaidőben (hétfő-csütörtök: 7:30-16:00; péntek: 7:30-13:30) az 56/503-486-os telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail címen.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában