Hulladék

2021.03.23. 06:55

Problémát okoz a porták előtt széthagyott szemét Zagyvarékason

Alapvető elvárás lenne, hogy a saját portája előtti területet a tulajdonos tartsa rendben, ám ez nem mindenkinek van ínyére. Zagyvarékason a korábbi években nagyszámú közfoglalkoztatott gondoskodott a falu tisztán tartásáról. Mostanra azonban megcsappant a munkáskezek száma, ezáltal nincs kapacitás az egész falu takarítására.

Kovács Berta

Mindennapos látvány a Wágner Gusztáv úton

Fotó: Nagy Balázs

Jelenleg huszonegy a közfoglalkoztatottak létszáma, közülük tízen az önkormányzati intézményeknél dolgoznak, a többiekkel kell rendben tartani a közterületeket, és elvégezni az egyéb teendőket. Szemben az előző évekkel, amikor is jóval több közmunkás járta az utcákat. Így aztán megszokottá vált, hogy a magántulajdonú ingatlanok előtti járdaszakaszokról és vízelvezető árkokból is ők szedik össze a szemetet.

Jelenleg erre nincs lehetőség, így Kurucz László polgármester a település honlapján közzétett egy felhívást, hogy a köztisztaságról szóló rendelet előírja, miszerint a tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlana előtti járdaszakasz – járda hiányában egy méter széles területsáv –, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület, valamint a járdaszakasz melletti árok, és annak műtárgyai tisztán tartásáról. Továbbá a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról. A szórakozó-, vendéglátó- és árusítóhelyek előtti járdaszakaszt pedig a nyitvatartás ideje alatt a tulajdonos, illetve a használó köteles tisztán tartani, és a hulladékot eltávolítani.

– A lakosok rosszul fogadták ezt a helyzetet, volt, aki nehezményezte, nehogy már neki kelljen felszednie a más szemetét – árulta el Kurucz László polgármester.

– Szerencsére sok olyan utcában is megfordultam, ahol a lakók a felhívástól függetlenül is rendben tartják a házuk előtti területet. A vasúti újtelepen úgy tűnik, nincs ilyen gond, onnan nem érkezik panasz, nem is szemetes.

– Vannak azonban olyan gócpontok a településen, ahol rendre felgyülemlik a szemét – a boltoktól mindig egy fix távolságra. Némelyek megveszik a nápolyit, csokit vagy a kis üveges alkoholt, útközben nekiállnak, és ahol elfogy, ott elhajítják a papírt vagy az üveget. Pedig minden üzleti egység elé van kihelyezve szemetes. A közterületek, parkok, buszmegállók takarítását természetesen továbbra is elvégezzük, de nincs annyi közmunkás, hogy a tulajdonosok feladatát is átvállaljuk.

Faragniuk kellett a közfoglalkoztatottak létszámán

Korábban ötven közmunkást foglalkoztattak hivatalosan. Tavaly azonban szabálytalan foglalkoztatás miatt nehéz helyzetbe került az önkormányzat, mert a keretet meghaladó számban vett fel olyan személyeket, akik közmunkásbért kaptak. A létszámkeret feletti foglalkoztatottaknak valójában a bérminimum járt volna, és amikor fény derült a hibára, kötelezték az önkormányzatot a különbözet megfizetésére. Ez anyagilag igen rosszul érintette a települést, és ennek következménye, hogy kevesebb közmunkás foglalkoztatására kaptak lehetőséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában