JÁSZKUNSÁG

2021.03.19. 17:25

Több év börtön is járhat a táblalopásért

Tavaly mintegy 40 ezer, 2019-ben azonban közel 140 ezer forintos kárt okoztak a Magyar Közút Nonprofit Kft.-nek a közlekedésitábla-lopások megyénkben. Pedig az elkövetők számára komoly a tét, tettük rendőrségi feljelentést vonhat maga után, és szabadságvesztéssel büntethető.

Czakó Nóra

Forrás: Beküldött fotó

Évről évre csökken megyénkben a közlekedésitábla-lopások száma. Míg 2013-ban 210-et tulajdonítottak el, addig ez a szám 2019-re 39-re mérséklődött. A kár értéke azonban tavaly előtt így is százezres nagyságrendű volt, egészen pontosan 139 200 forint.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője hírportálunknak elmondta, a 2019-ben ellopott táblák főként veszélyes útkanyarulat, egyenetlen úttest, egy kilométeres kiegészítő, sebességkorlátozás és kilométerjelző táblák voltak.

– Tavaly nyolc KRESZ táblának kélt lába, ami 38 600 forint kárt okozott a közútkezelőnek

– részletezte hírportálunknak Pécsi Norbert Sándor. – Ezek egyenetlen úttest, egy kilométeres kiegészítő, sebességkorlátozás és számpajzs táblák voltak. Míg idén eddig négy vasúti előjelző táblát és egy 40 kilométeres sebességkorlátozó táblát loptak el Jász-Nagykun-Szolnok megyében, 45 ezer forint értékben.

Folyamatosan pótolják az ellopott táblákat
Fotó: Beküldött fotó

A kommunikációs osztályvezető hangsúlyozta, aki közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, az a közlekedés biztonsága elleni bűncselekményt követ el, melynek büntetési tétele alapesetben három évig terjedő szabadságvesztés.

De akár tizenöt év börtön is járhat érte attól függően, hogy milyen következményei lesznek a közlekedési jelzés eltávolításának vagy megváltoztatásának.

A büntető törvénykönyv szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztés a büntetés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést, két évtől nyolc évig terjedő börtönbüntetés, ha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget okoz. Öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, ha halált, illetve öt évtől tizenöt évig terjedő börtönbüntetés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Pécsi Norbert Sándor hozzátette, feljelentést leginkább a tilalmi és veszélyt jelző, tehát érdemi súllyal bíró tábláknál tesznek, vagy meghatározott érték feletti táblák esetében.

Megyénkben még 2016-ban állított bíróság elé a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség három fiatalembert, akik egy hölgyismerősük harmincadik születésnapjára loptak el Kisújszálláson egy 30 kilométer/órás sebességkorlátozó közlekedési táblát.

A Szolnoki Törvényszéken pedig nemrég jogerősen lezárult annak a buszsofőrnek az ügye, aki 2016 és 2018 között négy megye közel huszonöt településéről, köztük Alattyánról, Jászapátiról, Jászberényből, Tiszafüredről, Tiszapüspökiből és Zagyvarékasról, buszmegállót jelző táblákat lopott el. Emellett a buszok alkatrészeit és a rendszámtáblájukat is magával vitte.

A közlekedési táblák elfordítása, megváltoztatása is balesetveszélyes helyzeteket teremthet, így ez is bűncselekménynek minősül.

Ezért is nyújtott be tavaly nyáron a Szolnoki Járási Ügyészség vádiratot két tószegi férfival szemben. A fiatalok ittasan négy közlekedési jelzőtáblát rongáltak meg minden ok és indok nélkül Tószegen. Az „Egyirányú út” jelzőtáblát és a „Behajtani tilos” kiegészítő tábláját pedig elforgatták. A vádlottak a helyi önkormányzatnak a rongálásokkal 21 367 forint anyagi kárt is okoztak.

Milliós károkat okoznak a balesetek

A közlekedési balesetek során megrongálódott táblák cseréjének költsége is a közútkezelőt terheli. Pécsi Norbert Sándortól megtudtuk, idén eddig öt baleset 76 ezer forintnyi kárt okozott, tavaly azonban közel hárommillió, 2019-ben pedig hét és fél millió volt a kár értéke.

Az a negyvennyolc éves férfi is gyarapíthatta a közútkezelő költségeit, aki ellen nemrég emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A járműszerelvénnyel közlekedő baskói lakos tavaly október 26-án, figyelmetlenségből kidöntött egy elsőbbségadás kötelező közúti jelzőtáblát és villanyoszlopot Jászkiséren. Mivel az eltört villanykaró miatt a villamos vezetékek körülbelül négy méterrel a vasúti sínpár fölött lógtak, közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétséggel vádolták meg a férfit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában