Hazugság

2021.03.02. 17:25

Videóblogger keltette rossz hírét az újszászi artézi kutaknak

Kisebb pánikot keltett Újszászon az a videó, ami a helyi artézi kutak minőségét negatív színben tüntette fel. A kisfilm készítője desztillálta az ivóvizet, majd a visszamaradt anyagot elemezte. A videó hatására Dobozi Róbert polgármester soron kívüli vízvizsgálatot rendelt el, amiből kiderült, hogy az artézi kutakkal minden rendben van, vizük továbbra is biztonsággal fogyasztható. Másnap a videó el is tűnt a világhálóról.

Czakó Nóra

Vakhal Jánosné nagyon szereti az Erzsébetligeti közkút artézi vizét

Fotó: Nagy Balázs

„Durva, agresszív üledék az újszászi vízben!” – ezzel a címmel került fel a legnagyobb videómegosztó portálra egy videóblogger kisfilmje, aki magát szakértőnek beállítva vizsgálta meg az újszászi artézi vizet.

A videóból nem derült ki, hogy a két közkút melyikéből vett mintát a férfi, de feltehetően a Kastélykertiből.

A videó készítője desztillálta a vizet, és a folyamat végén „sűrű, furcsa illatú folyadék” maradt a berendezés alján, melyet ő „nagyon büdösnek” és „nem kevés mennyiségűnek” ítélt meg.

A férfi kijelentette: „nagyon meggondolandó, hogy fogyasszuk-e az újszászi vizet vagy sem”. A későbbiekben pontosította, hogy tartós fogyasztását nem ajánlja. A videó végén elhangzott, hogy az anyag a rozsdamentes acélból készült desztilláló berendezést is megmarta, viszont ez nem látszott a felvételen.

Vakhal Jánosné nagyon szereti az Erzsébetligeti közkút artézi vizét
Fotó: Nagy Balázs

– A videót még tavaly szeptember 26-án tették közzé, de hónapokig nem kavart nagyobb port. Először december 19-én érkezett hozzám lakossági jelzés ezzel kapcsolatban – mondta hírportálunknak Dobozi Róbert polgármester.

– Utána azonban folyamatosan jöttek a kérdések, hogy valóban mérgező és ihatatlan-e a víz? Akkor meg is rendeltünk egy soron kívüli vizsgálatot, azonban a laboratórium már nem üzemelt az ünnepek miatt. Januárban jeleztek vissza, hogy ugyan nem tartják indokoltnak, de elvégzik az elemzést. Úgy gondoltam, ennyit meg kell tennünk annak érdekében, hogy tisztán lássunk, ezért a laboratórium mindkét kútból mintát vett, majd a videóban szereplő desztillációs eljárással megismételte a lakosság jogos aggodalmát kiváltó kísérletet, és elemezte a visszamaradó üledék összetételét – fűzte hozzá a városvezető.

A vizsgálatot végző cég nemrég kiadott jelentéséből kiderült, hogy a vízminták bepárlásakor nem tapasztaltak semmi rendkívülit, és nem éreztek kellemetlen szagokat sem.

A videó készítője feltehetően odakozmálta a vízben lévő visszamaradt szerves anyagokat, ez okozta a barnás színt és büdös szagot. Az „odaégésből” eredhet az a kijelentés is, hogy a rozsdamentes acélt is megmarta az „agresszív” víz, de elképzelhető, hogy a desztilláló berendezés nem volt megfelelő minőségű. A laboratórium szerint szakmailag nem megalapozott az a feltételezés, hogy a víz nem iható vagy a fogyasztása meggondolandó.

– A desztillációs eljárás mellett a víz összetevőit is újra bevizsgálták a laboratóriumban annak ellenére, hogy ezt legutóbb december 2-án tették meg – fejtette ki Dobozi Róbert.

– Az eredmények szerint kiváló minőségű az Erzsébetligeti és a Kastélykerti kút is, azzal együtt, hogy az egyiknek a jódtartalma magasabb. Ezek azonban nyilvános adatok, a kutaknál is ki vannak függesztve, és mindenki egészségi állapotának, ízlésének megfelelően tud választani közülük.

– Mindkét artézi kútnak más az ízvilága, más a színe, valaki az egyikre esküszik, valaki a másikra. Nem kétlem, hogy jót akart ezzel a videóblogger, de gyakorlatilag szakértőnek beállítva magát pánikot idézett elő a településen – tette hozzá a polgármester, aki elárulta, hogy ő és a családja is artézi vizet iszik. A Kastélykerti kutat szeretik jobban, és teljesen meg vannak elégedve vele.

Vannak, akik nemcsak isszák, főzéshez is használják

Sokan kedvelik és rendszeresen fogyasztják az artézi kutak vizét. Ottjártunkkor is nagy volt a forgalom az Erzsébetligeti közkútnál. Vakhal Jánosné épp több üvegnyi artézi vizet pakolt fel kerékpárjára. Mint mondta, nagyon jó ez a víz, és mindig is ezt itta. Ha nem automata mosógéppel mosnának, még a ruhák tisztítására is jó lenne.

– Nekünk sincs problémánk a vízzel, még főzünk is vele, és már az idejét se tudom, hogy mióta isszuk – fűzte hozzá egy másik helyi asszony.

Farkas Dániel városüzemeltetési vezető a Kastélykerti közkútra esküszik. Rendszeresen innen hordja a vizet, és szinte egész életében ezt itta. Szerinte semmi probléma sincs a kutakkal, sőt, az Erzsébetligetiből származó víz magasabb jódtartalma még a különféle női bántalmakra is jó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában