JÁSZKUNSÁG

2021.04.11. 11:28

A létszámkorlát nem jelentett problémát a boltokban

Újra kinyithattak az ­üzletek, azok is, amelyek ­március 8-a óta zárva tartottak. Így már nemcsak az élelmiszerboltokat, drogériákat és gyógyszertárakat kereshetjük fel, hanem akár a ruhaüzleteket is. Az életbe lépő új szabályozás szerint viszont átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat az eladótérben, ezt legtöbben a kihelyezett kosarak és bevásárlókocsik számával ellenőrzik.

P. Pusztai Nóra

Képünkön Romhányi Tamás a szolnoki hatvanas coopban számolja hányan mehetnek be az üzletbe.

Fotó: Nagy Balázs

Tavaly az idősávos vásárlás feltételeinek biztosítását kellett megoldaniuk a kereskedőknek, most a boltban tartózkodó vásárlók létszámára kell odafigyelniük. Az április 7-én életbe lépett intézkedések alapján ugyanis az üzletek és szolgáltatók nyitva lehetnek, az eladótérben viszont átlagosan tíz négyzetméterenként egy vevő tartózkodhat. A szabályokhoz gyorsan kellett alkalmazkodni, a szerdai nyitáskor a legtöbb helyen már az ajtókra kifüggesztett táblák jelezték a beengedhető vásárlók számát.

– Tavaly is voltak hasonló előírások, bár akkor még létszámkorlát nélkül. Más üzletekhez hasonlóan a korábban bevált és a vevők által is megismert eljárást választottuk – tájékoztatta hírportálunkat Gálik András, a Coop Szolnok Zrt. marketingvezetője.

– A kosarak és bevásárlókocsik mennyiségével tudjuk szabályozni a boltba belépő vásárlók számát. Amint életbe lépett a rendelet, reggel kihelyeztük a vevőtájékoztató plakátokat, jelölve rajtuk az előírt maximális számot, egyéb tudnivalókat, valamint további előírásokat is, így például a másfél méteres távolság betartását. A fertőtlenítésre is folyamatosan kérjük a vevőket – jelezte Gálik András.

Százötven üzletük egyikében sem tapasztaltak még az új szabályozásból fakadó problémát.

– Természetesen elemeztük a rendelet várható hatásait, ami azt mutatta, hogy alapvetően sem szoktuk meghaladni a négyzetméter alapján meghatározott vevői létszámot. Egyelőre úgy tűnik, hogy ebből nem is adódtak nálunk problémák, a vevőknek sem okozott ez terhet – emelte ki a marketingvezető.

Romhányi Tamás, a szolnoki „Hatvanasként” ismert Coop-üzlet munkatársa azt mutatja, hogy a bevásárlókosarak mennyiségével is ellenőrzik az üzletbe betérő vásárlók számát
Fotó: Nagy Balázs

Térségünkben és a megyehatárokon túl is akadnak kisebb-nagyobb általuk üzemeltetett boltok.

– A legkisebb hetven, míg a legnagyobb több mint hétszáz négyzetméter, átlagosan pedig kétszázötven és négyszázötven négyzetméter közötti méretűek a kisboltjaink. A Kossuth téri – vásárlók által csak „hatvanasnak” emlegetett – üzletünk például negyvenhárom főt tud egy időben fogadni, míg a Szolnok ABC, ami az egyik legnagyobb, több mint hetvenet.

A mi boltjaink jellemzően adottságból és alapterületből adódóan nem azok a típusúak, amit az emberek szabadidős bevásárlásra használnak, mint például a plázákat. Vevőink általában rövid idő alatt végeznek. És bár az ünnepek mindig fokozott forgalmat és látogatottságot hoznak – ilyen tipikusan a karácsony és a húsvét – mi ebben az időszakban sem tapasztaltunk olyan rohamot, ami egyidejű tömeges jelenlétet jelentett volna vagy amivel ne tudtunk volna megbirkózni – foglalta össze Gálik András.

A műszakvezető járja körbe az üzletet

Egy szolnoki ruhaüzletben időről időre a műszakvezető járja körbe az eladóteret.

– Félóránként számolja meg, hogy mennyi vevő van éppen bent, ezt dokumentálja. Az előírások alapján több mint százötvenen tartózkodhatnának egyszerre az üzletben, de ennél kisebb létszám elérésekor – száznegyven főnél – már zárnunk kell az üzletet – mesélte egy szolnoki eladó, aki hozzátette, az újranyitás miatt nagy rohamra számítanak a következő napokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában