Jászkunság

2021.04.01. 17:25

A világhálón követhetjük figyelemmel a húsvéti szentmiséket

A járvány miatt idén is rendhagyó módon ünnepelünk húsvétkor. Ennélfogva megyénkben is szinte mindenütt a virtuális térben kísérhetjük figyelemmel a szentmiséket, istentiszteleteket. Arra kerestük a választ, miként tartják meg a jeles alkalmakat az egyházi közösségek.

Munkatársainktól

Érd, 2020. április 12. Gér András református zsinati tanácsos családja figyeli Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke Duna Televízión közvetített húsvéti istentiszteletét érdi otthonukban 2020. április 12-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A megyeszékhely Belvárosi Római Katolikus Egyházközsége arról tájékoztatott, hogy húsvétvasárnap és húsvéthétfőn délelőtt fél tízkor online szentmisét közvetítenek a plébánia honlapján és Facebook- oldalán. Mindemellett nagypénteken tizenöt órakor vezetett online keresztutat sugároznak a belvárosi templomból.

A vártemplom és a szandaszőlősi Szent Orbán-templom egyaránt nyitva lesz azok számára, akik keresztutat végeznének.

A járványhelyzet kedvezőtlen alakulása miatt az Egri Főegyházmegyében továbbra is hatályban maradnak a járványügyi rendelkezések – közölte dr. Ternyák Csaba egri érsek. Ennek megfelelően a jászsági települések római katolikus templomaiban sincsenek nyilvános liturgiák, a lelkipásztorok az idén is hívek nélkül ünneplik meg a húsvéti Szent Háromnap misztériumait.

A Jászapáti Római Katolikus Plébánia húsvétvasárnap tíz órakor élő online szentmisét közvetít.

Facebook-on és televízión keresztül érik el a híveket

A Szolnoki Református Egyházközség is a virtuális istentiszteletek követését kéri a gyülekezettől. Hírportálunkkal azt közölték, nagypénteken, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn egyaránt délelőtt tíz órakor lesz istentisztelet a közösség Facebook-oldalán.

Győri Péter Benjámin szolnoki evangélikus esperes a Szolnoki Ökumenikus Lelkészkör közleményére hívta fel a figyelmet. Eszerint a megyeszékhelyen és környékén a különböző keresztyén felekezetek igyekeznek minden tekintetben betartani a járványügyi előírásokat. Ezért személyes találkozással járó alkalmakat, szentmiséket és istentiszteleteket ők sem tartanak.

Érdemes azonban a plébániák és lelkészi hivatalok online felületein tájékozódni, esetleg telefonon érdeklődni, ugyanis minden közösség törekszik arra, hogy az ünnepnapokra lelki táplálékot biztosítson.

A Szolnok Televízió nagypénteken, valamint húsvét első és második napján is a Szolnoki Ökumenikus Lelkészkör egy-egy istentiszteletét közvetíti.

A kisebb településeken is rögzítik az istentiszteletet

Jelentős számú katolikus közösség él Tiszapüspökiben. Bár a gyülekezet igyekszik fenntartani az egyházi szokásokat, ahogy a tavalyi, így az idei húsvéti mise is eltér a szokásostól a járvány miatt.

– Amint az előző évben, sajnos most is kénytelen online ünnepi szentmisét tartani a Törökszentmiklósi Római Katolikus Plébánia a hozzá tartozó településen élő híveknek, így a tiszapüspökieknek is – tájékoztatta hírportálunkat Bander József polgármester.

A Tiszazug több településén azonban még nem döntöttek az misék netes közvetítéséről.

– A hivatalos zsinati rendelkezés szerint zárva vannak templomaink – mondta Muzsik Tamás református lelkész. Hozzátette: a presbitériummal jelenleg is az egyeztetések zajlanak a közvetítés szükségességéről, lehetőségeiről.

Cibakházán, Tiszakürtön és Cserkeszőlőn helyi fiatalok segítségével rögzítik, majd teszik közzé a miséket.

A keresztelők szünetelnek, barkát viszont szenteltek

– Nagyréven az iskolában, míg Tiszainokán az idősotthonban tartottuk a katolikus miséket, ezek most szünetelnek – tudtuk meg Varga Tamás atyától. A keresztelőket a járvány enyhüléséig elhalasztották. A barkaszentelést viszont megtartották, az ágakat a templomok elé helyezték ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában