Étolajgyűjtő program

2021.04.19. 11:28

Huszonöt megyei település csatlakozott már a kezdeményezéshez

Már huszonöt megyei település csatlakozott, és tizenkettő jelezte szándékát a tavaly ősszel indult CseppetSem! nevű, lakossági használt étolajgyűjtő programhoz. A kezdeményezés lényege, hogy a településeken kihelyezett gyűjtőedények tartalmát egy cég ingyenesen elszállítja, feldolgozza, sőt, bizonyos mennyiség után még fizet is a gyűjtést koordináló szervezetnek. A program azért is fontos, mert a használt étolaj és sütőzsiradék óriási károkat okoz a csatornarendszerekben, és a környezetben is.

Munkatársainktól

Bander József tiszapüspöki polgármester mutatja az üdülőövezethez vezető út mentén kirakott gyűjtőedényt, amit két hete helyeztek ki, ottjártunkkor még üres volt...

Fotó: Mészáros János

– Április 1-jén helyeztük ki ezt a gyűjtőedényt, eddig még nem vették igénybe a lakosok – mutatta az egyelőre üres tárolót az önkormányzat tárház melletti telephelyén Bander József tiszapüspöki polgármester.

– A gyűjtőedény kicsit vastagabb, mint a hagyományos szeméttároló, ebbe lehet beletenni a használt étolajat és sütőzsiradékot. Mi biztosítjuk a területet és felügyeljük a gyűjtést. Amint az edény megtelik, jelezzük a szolgáltatónak, a cég pedig ingyenesen elszállítja – magyarázta a településvezető.

Bander József tiszapüspöki polgármester mutatja az üdülőövezethez vezető út mentén kirakott gyűjtőedényt, amit két hete helyeztek ki, ottjártunkkor még üres volt...
Fotó: Mészáros János

Alig egy hónappal ezelőtt, márciusban Tiszaigaron is kihelyeztek egy gyűjtőedényt a művelődési ház udvarán. A közösségi oldalon kedvező fogadtatásra talált a hír, ennek megfelelően folyamatosan gyűlik a leadott háztartási étolaj, de a tapasztalat Igaron is azt mutatja, hogy az igazán nagy eredményekhez még idő kell.

Csatlakozva az egyre népesebb táborhoz, idén január végén helyezték ki a kétszáznegyven literes gyűjtőedényt Tiszaderzsen is, az önkormányzati raktár udvarán. Hétköznapokon munkaidőben tudják leadni a lakosok a használt étolajat és zsiradékot.

Kérdésünkre Fótosné Czeglédi Zsuzsanna polgármester elmondta: elsősorban a környezetvédelem és a helyhatóságot jellemző zöld szemlélet miatt döntöttek a használtétolaj-gyűjtő edény kihelyezése mellett. Nagy figyelmet fordítanak a szemléletformálásra, és a lakosság minél szélesebb körű bevonására. Hirdetőtáblákon és a település közösségi oldalán egyaránt meghirdették a kezdeményezést.

– Első körben nagyon jó volt a fogadtatás. Szépen gyűlik a leadott mennyiség, de úgy látjuk, hogy a lakosok még barátkoznak a lehetőséggel – húzta alá a településvezető. Hozzátette: az így befolyt összeget olyan környezetvédő akciókra, megmozdulásokra fogják fordítani, mint a közösségi faültetés vagy szemétszedés.

A programhoz Fegyvernek is örömmel csatlakozott, hamarosan két edényt is kihelyeznek a polgármesteri hivatal udvarára.

– Azért van kiemelkedő jelentősége, mert városunkban 2014–2015-ben megújult a szennyvízcsatorna-hálózat. A lefolyóba öntött használt olaj óriási károkat okozhatna benne, és a szennyvíztisztító telepnek is többletmunkát adhat. Nem beszélve arról, hogy a megtisztított víz közvetlen a holtágunkba folyik, így közvetetten a tizenöt kilométeres holtágat is veszélyeztetheti a nagy mennyiségű káros anyag – tájékoztatott Huber József, a fegyverneki városüzemeltetési osztály vezetője.

Hozzáfűzte: a használt olaj leadásából származó bevételt a Fegyvernek Művelt Ifjúságáért Alapítvány kapja majd.

A szolgáltatást végző cég tavaly ősszel indította a programot, azóta közel hétszáz település csatlakozott hozzá országszerte, több mint ezeregyszáz helyszínen állnak gyűjtőedényeik. Kétezer-ötszáz lakosonként javasolnak egy edényt, melyek jelenleg kétszáznegyven literesek. A nagyobb városok központjaiba viszont már nyolcszáz litereseket terveznek.

– Szerencsére az emberek környezettudatossága egyre nő. Jász-Nagykun-Szolnok megyében már huszonöt településen vagyunk jelen, ami azt jelenti, hogy hatvanegyezer lakos számára elérhető a szolgáltatás. Tizenkét nagyobb település pedig már jelezte csatlakozási szándékát, köztük Szolnok is. Ez azt jelenti, hogy hamarosan több mint száznyolcvanezer embert érünk itt el – felelte kérdésünkre Cserháti László, a program vezetője.

A használt olajat és zsiradékot a száz százalékban magyar tulajdonú Biotrans Kft. törökbálinti telephelyére szállítja.

– A törökbálinti üzemben a csomagolás eltávolítása után feldolgozzuk az alapanyagot. Átszűrjük, majd a zacc a biogázüzembe kerül, a megtisztított olaj pedig egy feldolgozóüzembe, ahol biodízelolaj készül belőle – árulta el a folyamatról.

A koordinálást felvállaló önkormányzatoknak, egyesületeknek, alapítványoknak nemcsak ingyenes a rendszer, de visszatérítést is biztosítanak minden összegyűlt egy kilogramm után. A cél egy országos hálózat kiépítése. A programvezetőtől megtudtuk: a hulladékgazdálkodási törvény szerint csak közszolgáltatás keretében látható el a feladat, így a cég már felvette a kapcsolatot a hulladékgazdálkodási közszolgáltatókkal, hogy a feladatot velük szerződve láthassa el.

Súlyos károkat okoz a lefolyóba öntve

Egy liter sütőolaj egymillió liter élővizet képes tönkretenni, ugyanis oxigénzáró réteget képez a vízfelszínen, ami a vízi élővilág pusztulásához vezethet. Emellett a lefolyóba öntve rárakódik a csatornafalra, és egy idő után dugulást okoz, ami a szolgáltató, valamint az önkormányzat üzemeltetési költségén is megjelenik. A szennyvíztisztítók leterheltségét is nagyban növeli a káros anyag kiszűrése – sorolta a környezetvédelmi szempontokat Cserháti László, a CseppetSem! program vezetője.

– Nagyon örültünk annak, hogy nemrégiben a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. is megkeresett bennünket, hogy indítsunk egy közös felvilágosító programot a használt étolaj és sütőzsiradék élővizekre, illetve a csatornahálózatra gyakorolt káros hatásairól – számolt be hírportálunknak a Biotrans Kft. munkatársa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában