istentisztelet

2021.04.29. 17:25

Kitárja kapuját a református templom Szolnokon

Május másodikától ismét lesznek református istentiszteletek a megyeszékhelyen. Amint azt Végh Miklós lelkipásztortól megtudtuk, a Zsinat Elnökségi Tanácsának döntése értelmében az egész országban megnyithatják kapuikat a református templomok, így hosszú idő után Szolnokon is lesz élő református istentisztelet.

Szathmáry István

Fotó: Mészáros János

– Örömmel fogadtuk a napokban született döntést a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások fokozatos enyhítéséről – mondta a lelkipásztor.

– Ennek szellemében egyházközségünk presbitériuma május 2-től teljes egyetértésben a fokozatos nyitás mellett döntött, egyúttal az elkövetkező hónapokra szabályozta az istentiszteletek rendjét is. Ezen a vasárnapon délelőtt tíz órakor újra kitárjuk szolnoki templomunk kapuját, és Szandaszőlősön is újrakezdődnek az istentiszteletek, melyekre szeretettel várunk mindenkit – tette hozzá.

Harmadikától pedig már Tisza-parti gyülekezeti házuk is újra nyitva áll a kiscsoportos alkalmak megtartásához.

– A presbitérium orvos tagjaival egyetértésben azt kérjük az alkalmainkon részt vevőktől – folytatta tájékoztatóját Végh Miklós –, hogy szájmaszkot mindenképpen hozzanak magukkal, és viseljék azt szabályosan az istentisztelet teljes időtartama alatt!

Aki feledékenységből e nélkül érkezne, korlátozott számban tudunk számára maszkot biztosítani – mind felnőtt, mind gyermek méretben.

– Az utóbbi azért is lényeges, mivel még egyelőre várunk a korábban szokásos gyermek-istentiszteletek kezdésével, így a gyermekek most szüleikkel együtt vehetnek részt ezeken az alkalmainkon. Az istentisztelettel párhuzamos gyermek-istentiszteleteket az iskolák teljes nyitása után, vagyis május 16-tól szeretnénk újrakezdeni – hangsúlyozta.

Végh Miklós lelkipásztor elárulta, hogy vasárnap már ismét várnak mindenkit a református istentiszteletre
Fotó: Beküldött fotó

A lelkipásztor a továbbiakban még azt is elmondta, hogy a templomba érkezőktől kérik a közvetlen érintéssel járó köszönési formák mellőzését, a bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítők használatát és az egymástól való másfél méteres védőtávolság betartását is. Ennek érdekében a templomban az előre kijelölt helyeken lehet ülni, ennek betartásában a presbitérium tagjai fognak segíteni az istentiszteletre érkezőknek.

Tisztelettel kérik azt is, hogy akinek lázas vagy hurutos tünetei vannak, gyógyulásáig maradjon távol az alkalomtól.

Amennyiben a templom így szűknek bizonyulna, a gyülekezeti ház nagytermében is helyet lehet foglalni, ahol hang- és képátvitellel követhetik az istentisztelet menetét. A megváltozott körülményekre tekintettel felhívják arra is a figyelmet, hogy mindenki időben érkezzen a templomba az istentisztelet nyugodt rendben és időben történő kezdése érdekében.

A presbitérium abban is döntött, hogy az istentiszteletet továbbra is élőben közvetítik, az a gyülekezet Facebook-oldalán tekinthető meg. Teszik ezt annak érdekében, hogy segítsenek azoknak is bekapcsolódni az istentiszteletbe, akik a járvány miatt, vagy egyéb okból kifolyólag nem tudnak elmenni a templomba.

 

A lelkészi hivatal is fogad ügyfelet

Május 3-tól a lelkészi hivatal is újrakezdi a jelenléti félfogadást a járványügyi óvintézkedések betartásával. A lelkészi hivatalban is kötelező a maszk viselése, továbbá az ügyintézésre kizárólag ügyfélfogadási időben van lehetőség előzetes telefonos, vagy e-mailben történő időpont-egyeztetés alapján.

Borítóképünk 2020-ban, a pünkösdi istentiszteleten készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában