Galériával

2021.04.25. 15:25

Különleges Bugattit varázsolt újjá a szolnoki páros

Kilencvenesztendős Bugatti újult meg a megyeszékhelyen élő Gergi Zoltán keze nyomán. A patinás autókülönlegességet néhány éve vásárolta meg Franciaországból Bács-Kiskun megyében élő tulajdonosa, majd Gergi Zoltánt és édesapját bízta meg a két világháború között készült járgány újjáépítésével. A lelkes páros több mint nyolc hónapot dolgozott az egyedi karosszériájú, látványos négykerekű kicsinosításán.

Mészáros János

Egy szolnoki garázsban újult meg a 90 éves különleges Bugatti. Gergi Zoltán és édesapja Pál nyolc hónapot dolgozott a karosszérián.

Fotó: Mészáros János

Csupán az alváz, a motor, a váltó és a négy kerék maradt meg az autón, melynek hazahozatala után, az alvázszám segítségével sikerült kideríteni, igazi ritkaságot sikerült megvásárolni. Ebből, a Bugatti 46-os típusából ugyan sok van, de ez az autó Vanvooren-karosszériás volt, ami kifejezetten ritka. Csupán egy archív fotót őriztek meg róla, ezért elképzelhető az is, hogy ez az egyetlen létezik belőle.

Az eredeti, több mint ötezer köbcentis motor működőképes volt kilencven esztendő után is. A nyolchengeres, hengerenként háromszelepes, két gyújtógyertyás, görgős főtengelyes és a versenyautókra jellemző szárazkarteres motor már abban az időben is száznegyven lóerős volt. A háromfokozatú sebességváltóval százhatvan kilométeres sebességre gyorsult fel. A sebességváltót a hátsó differenciálműbe építették.

Gergi Zoltán az édesapja, Pál segítségével minden szabadidejét az autó újjáépítésével töltötte.

Így is több mint nyolc hónapba került a mostani állapot elérése.

Nagy kihívás volt, mert csak a már említett régi fotó állt a segítségükre, annak alapján kellett megtervezni a karosszériaelemeket, majd kézi munkával legyártani a garázsban.

A motorháztető alumíniumból, a többi elem acéllemezekből készült. A favázas , eredeti fakormányos Bugattit húszcolos kerekekkel szerelték. A speciális turbó felnik küllői olyan szögben állnak, hogy a levegőt a fékre nyomják, így hűtik azt. A dobfékek bovdennel működnek.

Apa és fia elvégezték a rájuk bízott munkát, így az autókülönlegesség hamarosan visszakerül gazdájához, és következhet a festés.

Elképzelhető, hogy néhány hónap múlva ismét felbukkan a megyeszékhelyen, amikor a végleges összeszerelése is megtörténik – igazából akkor fog teljesen újjászületni a Bugatti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában