Többen szegnek szabályt a jó idő beköszöntével a Tiszazugban

Bár az utcákon este nyolc után kevés járókelővel találkozni, a kunszentmártoni járás polgárőrei sűrítették a szolgálatokat. A járványhelyzet ideje alatt eleddig csupán néhányszor akadt dolguk szabálysértőkkel, akik a legkülönfélébb kifogásokkal álltak elő.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„Anyukám rosszul van, és neki akarok gyógyszert venni”. „Csak kiugrottam, de már megyek is haza” – ilyen, és ehhez hasonló kifogásokkal állnak elő nyolc óra után az utcán megállított járókelők. A tapasztalatokról a kunszentmártoni járás polgárőreivel beszélgettünk. Tiszaföldváron leginkább kerékpárosokkal találkoznak.

– A járőrszolgálatot már a járványhelyzet elején sűrítettük, és azt igyekszünk szinten tartani. Ha tilalom idején találkozunk valakivel, figyelmeztetjük, mikor úgy ítéljük meg, rendőrt is hívunk. Ő dönti el, hogy kiszabja-e a helyszíni bírságot – számolt be az intézkedés menetéről Kecse László járási polgárőr-koordinátor. Hozzátette: vélhetően nemcsak a jó idő és az óraállítás okozza a szaporodó esetszámot, hanem a társaság iránti vágy is.

– Kisebb-nagyobb összejöveteleket szerveznek a barátok, családok, de ezek nem érintik a kijárási korlátozást – egészítette ki.

Kunszentmártonban a fiatalok a főtéren és a Körös-parton is össze-összegyűlnek, bár a szokásos nagy bandázások elmaradnak.

– Viselik a maszkot, a távolságtartásra kevéssé figyelnek. Úgy látjuk viszont, hogy nyolc előtt szinte mindig hazamennek – vázolta fel dr. Barath Éva, a kunszentmártoni polgárőr egyesület elnöke. Hétvégente a kijárási tilalom alatt mindössze egy-egy alkalommal találkoztak tinédzserekkel az utcákon.

Hasonlóan jók a tapasztalatok Cibakházán is.

– Igazából nincs olyan, aki megszegné a tilalmat, nem kellett még intézkednünk, és a csoportosulás sem igazán jellemző. Van, amikor néhány fiatal összeül a piactéren, de ők sincsenek sokan – számolt be Habara István polgárőr.

Összehangolják a tevékenységüket

A Körös-Tisza Polgárőr Egylet tagjai összehangolt járőrszolgálatra indultak Tiszaföldváron és Cibakházán. A térség polgárőrein kívül a Heves megyei Lőrinciből is csatlakoztak.

– Az akciót az illegális szemétlerakások megelőzéséért szerveztük – tudtuk meg Kecse László járási polgárőr-koordinátortól. A homoki és cibaki szőlős területeket járták körbe.

– Sok bekerítetlen, elhagyatott szőlő és műveletlen terület található arrafelé. Az utak csak gyalogosan vagy lóháton, lovas fogattal járhatóak. Voltak, akik szolgálati kutyával indultak munkába – részletezte. Hozzátette: a lakosság körében is népszerű a polgárőrök nagy létszámú megjelenése, mely fokozza a szubjektív biztonságérzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában