segítség

2021.04.08. 11:25

Új otthont kapnak a fecskék a szolnoki Volán-telepen

Nem hivatalos kényszerűség, nem kötelezővé tett hétvégi elfoglaltság, hanem szívből jövő állatszeretet miatt mentik a füstifecskéket a Volánbusz Zrt. szolnoki, Nagysándor József úti telephelyén.

Mészáros Géza

Hazánkban a molnár- és a füsti fecskék (képünkön utóbbiak) a legelterjedtebbek

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Nem csupán korábban, több hétvégén keresztül, de az eltelt csendes ünnepnapokon is nagy mozgolódás volt a szolnoki Volán-telepen. A társaság kommunikációs igazgatósága hírportálunkkal azt közölte, hogy a Volánbusz Zrt. Lenner Ádám tájgazdálkodási és természetvédelmi mérnökkel együttműködve keres megoldást a telephelyen található fecskefészkek áttelepítésére. Céljuk, hogy munkavállalóiknak és a madaraknak is megfelelő megoldást találjanak.

Fotó: Beküldött fotó

E szempontokra figyelemmel több, már meglévő fészket távolítanak el a kormányhivatal bevonásával, melyek helyett legalább ugyanannyi műfészket telepítenek a telephely és a műhelycsarnok olyan részeire, ahol nem zavarják dolgozóik napi munkáját. Tekintettel a műhelycsarnok nagyságára és bonyolult mennyezeti kialakítására, az áttelepítést önkéntes madárvédők fogják elvégezni több ütemben – ismertette a társaság.

– Az internetes közösségi médián keresztül sűrűn értekezünk egymással a szintén nagy természetvédő hírében álló Szentmiklósi Szabolccsal, a Volánbusz munkavédelmi és tűzvédelmi főmunkatársával – mesélte hírportálunknak Lenner Ádám tájgazdálkodási és természetvédelmi mérnök.

– Ő jelezte felém, hogy jó volna valamilyen megoldást találni, mert a szolnoki telephely több helyiségében is évek óta élnek fecskék, amiket ugyan nagyon szeret a munkaközösség, de az ürülékük sok gondot okoz. Egy nagyobb és két kisebb műhelyről van szó, ahol az autóbuszokat szervizelik, műszakiztatják, és a digitális eszközpark jelentős károkat szenved a fecskepiszok miatt. Haza­jöttem hát Szolnokra, s felmér­tem a telepen a helyzetet. Megállapítottam, hogy hatalmas értéken „ülnek” a volánosok.

Több száz, szinte kizárólag füstifecskefészket számláltam össze.

– Ha mindegyik aktív, úgy évente ezer körüli az az állomány, amely megfordul a Volán-telepen. Egy molnárfecskefészket is véltem felfedezni, de ez a várhatóan kuriózum számba menő megjelenés még további megfigyelést érdemel – közölte Ádám.

Lenner Ádám mérnök a szolnoki Volán-telep műhelyeiben új helyre telepíti a füstifecskéket. A hamarosan megérkező madarakat műfészkek várják majd
Fotó: Beküldött fotó

A molnárfecske ugyanis inkább fészkel szabadabban hagyott zegzugokban, például erkély alá, míg a füstik zártabb helyeken, főleg istállókban építik meg otthonukat.

A fecskementésre felkért szakember és a Volánbusz természetesen megkereste a fészekáthelyezésben illetékes megyei kormányhivatalt, ahol engedélyeztetni kell a védelmi beavatkozást.

– Alig pár fecskefészket el kellett távolítanunk, de a korábban kiválasztott ideális életterükhöz hasonlóan optimális helyre felszereltünk legalább félszáz műfészket, illetve az ürülékeket felfogó fecskepelenkákat.

Már az utómunkálatoknál tartanak

– A fecskementő munkában többen is részt vettek – mondta hírportálunknak Lenner Ádám tájgazdálkodási és természetvédelmi mérnök. – Szakértői támogatást kaptunk Tallósi Bélától, a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi területfelügyelőjétől, a kivitelezésben pedig Kiss Balázs, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság alapító elnöke volt a segítségünkre. Még zajlanak az utómunkálatok, de már kíváncsian várjuk, miként reagálnak a füstik az új otthonukra – tette hozzá Lenner Ádám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában