Galériával

2021.04.21. 17:28

Virágokat ültettek a szolnoki óvodában a Föld napja alkalmából

Világszerte százhetvenöt országban ünneplik a Föld napját mely mára igazi mozgalommá nőtte ki magát. Számos programot szerveznek ilyenkor kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvása.

Köllő Judit

Szolnokon a Hétszínvirág Tagintézményben a Föld napja alkalmából az óvodások virágokat és palántákat ültettek.

Fotó: Nagy Balázs

A Föld napja számos önszervező környezeti megmozdulást vonz maga után. Ennek a zöld ünnepnek a fontossága az, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy min kell változtatnunk. Hiszen létezésünk alapja a körülöttünk lévő természet és élővilág megőrzése. A megmozdulás egyik legfontosabb üzenete az, hogy “Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

– Úgy gondolom, hogy ez a mottó mindnyájunk életében egy fontos kérdés lehet – hangsúlyozza Lenner Ádám, természet és tájgazdálkodási mérnök.

– Hiszen nem csak az egyén felelősségére hívja fel a figyelmet, hanem arra is, hogy gondolkodjunk és cselekedjünk lokálisan. Ami azt jelenti, hogy a helyi kis tevékenységeink automatikusan egy globális változást hozhatnak. Ezért meggyőződésem, hogy a kis közösségek által sikerül megváltoztatni az emberek szemléletmódját. Mindez két részből áll, ugyanis van természetvédelmi és a környezetvédelmi oldala, melyre figyelnünk kell.

– Az környezetünk védelme alatt az épített élővilágot védjük. Elvégre olyan apró dolgokról van szó, hogy az egyszer használatos műanyagok helyett vászontáskát alkalmazunk a mindennapokban. A természetvédelem pedig azt jelenti, hogy a növény és állatvilágot segítjük. Azt gondolom, h mindennek az alapja a talaj, hiszen ha ismerjük azt, tudni fogjuk, hogy milyen növényeket ültethetünk, ezzel segítve az élőlényeket. Ugyanis a körülöttünk lévő élővilágnak, szaporodó, búvó és tápláló környezetet kell biztosítani, hogy ne tűnjön el. Mindez az egyéni felelősségről szól, arról, hogy a kertünkben a mechanikus gyomirtás helyett kézzel szedjük le a krumplibogarat a burgonyáról.

– Egy városi környezetben is számos lehetőségünk van arra, hogy balkonládákba olyan évelő magkeverékeket ültessünk, melyek nektárral táplálják rovarjainkat. Azt látom, hogy a húszas éveiben járó fiatalok nyolcvan százalékát foglalkoztatja a zöld gondolat. Ahhoz, hogy mindez rendszerszinten alakuljon az kell, hogy az egyén változzon. Ezért is tartom fontosnak a mi munkánkat, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy ezek az élőlények milyen különlegesek és fontosak a számunkra, valamint hogy apró tetteink tudnak nagy változásokat eredményezni – zárta szavait a szakember.

A Szolnok Városi óvodák számára nagyon fontos a környezetvédelemre való nevelés fontossága. Ez nemcsak a hétköznapokban jelenik meg, hanem a jeles napok alkalmával is. A szolnoki Hétszínvirág Óvodának kiemelt szerepe van a környezeti nevelésben.

Ennek fontosságáról és a Föld napjára való készülődésről beszélgettünk az intézmény vezetőjével, Sörös Hedviggel.

– Igyekszünk segíteni és formálni a gyerekek jövőről alkotott elképzeléseit és fontos számunkra a fenntartható természet megtartása is – mondja Sörös Hedvig.

– Ezen belül sokszor megjelenik az energiatakarékosság és a szelektív hulladékgyűjtés is. A Föld napja alkalmából hagyományosabban igyekszünk a kicsik tudását bővíteni. Ilyenkor a kertgazdálkodás világába kóstolnak be, hiszen sokuknak a városi életforma mellett nincs lehetőségük kertművelésre. Idén négy programot hirdettünk meg a Föld napjával kapcsolatban.

– Ehhez kötődően az elmúlt időszakban gondozásra került hét virágoskert, melyek közül minden csoport egyet örökbefogadott és beültetett virágokkal.

– Sokan választották a nefelejcset, árvácskát, mézike virágot és az ibolyát díszítés gyanánt. Mindezekről a dolgozók és a csoportok is szavazhatnak, hogy kié a legszebb virágágyás. Aki a legtöbb szavazatot kapja, ők egy vándor oklevéllel gazdagodnak és egy kis meglepetéssel is készülünk számukra. A projektek között szerepelt még az is, hogy új helyet kaptak a magaságyásaink, amelyet a gyerekek töltöttek fel termőfölddel. Ezekbe különféle zöldség palántákat ültetünk majd, többek között paradicsomot, paprikát, borsót és néhány kukoricát is.

– Egy gyerek, egy virág programunk keretein belül pedig a csoportokkal bevetjük az ablakainkat muskátlival is. A kicsik roppant aktívan és nagy örömmel vesznek részt ezekben a programokban. Rettentő izgalommal várják a virágok és a palánták változását.. A jövőhét folyamán pedig megújul egy öt méteres terméskőből készített lépegető az udvaron, mely közé virágokat is ültetünk a Föld Napja alkalmából. A támogatásért nagyon hálásak lehetünk a Városi Óvodáknak és a szülők önzetlen segítségének is.

Interneten mutatták be a kiskertek művelését

A karcagi Madarász Imre Egyesített Óvoda Zöldfa úti intézményében sem volt ez másképp, hiszen Andrási Tiborné mester óvodapedagógus a Föld napjára készült a gyerekekkel.

– Ez a nap kiemelt intézményünkben, hiszen a járvány miatt most csak a „Karcagi óvodások tarka-barka percei”-ben, interneten keresztül mutattuk be hogyan tudjuk a palántákkal kiskertünket szebbé tenni – mondja Andrási Tiborné.

– A folyamatot a gyerekek otthonról figyelemmel kísérték, és hétfőn megnézték a terepasztalt a kikelt palántákkal. Ma virágoskertet ültettük bele az „Egy gyermek egy palánta program” keretében. Majd Új Petronella vezetésével nyomdázás technikával, lufi segítségével kiszínezték a gyerekek a Földet. Örökös Zöld Óvodaként a madáretetéstől kezdve sok minden van nálunk. Az udvaron ökokertet szeretnénk kialakítani, hiszen fontos, hogy a gyerekek elsajátítsák a veteményezést, az ültetést, illetve begyakorolják a szerszámok használatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában