Galériával

2021.05.13. 06:55

A bázist és a légteret is uralták a NATO-katonák Szolnokon

A légi és szárazföldi harcászati egységek részvételével dinamikus bemutatót is tartottak.

Mészáros Géza

Május 14-én ér véget az április 19-én elkezdett „Black Swan 2021” elnevezésű nemzetközi hadászati gyakorlat. A különleges műveleti képességek összehangolását célzó erőfelmérő tréningnek a szolnoki MH 86. Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison zajló sajtónyilvános eseményeire 12-én szerdán meghívták a katonai és a civil médiumokat.

Ezen a napon légi és szárazföldi harcászati egységek részvételével dinamikus bemutatót is tartottak.

Harci- és csapatszállító helikopterek, megfigyelő merevszárnyú repülőgépek lepték el az eget, a földön pedig Polaris-homokfutók robogtak céljuk felé. Miután nagy dirrel-dúrral felszabadították az „ellenség” által elfoglalt bázisépületet, egy rövid szünet után mester- és céllövészek mutatták be képességüket.

Ezt követően Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, továbbá Rob Stephenson dandártábornok, a NATO Különleges Műveleti Parancsnokságának (NSHQ) megbízott parancsnoka és David H. Tabor, az Egyesült Államok légierőjének vezérőrnagya, az Európai Különleges Műveleti Parancsnokság (SOCEUR) parancsnoka sajtótájékoztatón magyarázták el az idei „Black Swan” harcászati gyakorlat célját.

Megtudtuk, hogy a közelmúltban létrejött a Regionális Különleges Műveleti Parancsnokság (R-SOCC), amely Szolnokon egy nemzetközi összetételű (osztrák, horvát, szlovák és szlovén), de magyar vezetésű törzset állított fel. E műveletirányító törzs közös gyakorlatozására került sor az elmúlt hetekben három ország, Magyarország (Újdörögd, Várpalota, Táborfalva, Ócsa, Tótvázsony, Kecskemét, Sárospatak, Nyíregyháza és Kisvárda térségeiben), Szlovákia és Horvátország területein.

Hazánkban szárazföldi- és légi-, utóbbi két államban folyó- és tengervízi tréningek zajlottak.

A gyakorlatban összesen több mint nyolcszáz, katona, tizennégy forgó- és merevszárnyas repülőeszköz, a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár harcibúvár csoportja és egyéb technikai eszközei, továbbá az Egyesült Államok SOC-R hajói vettek részt.

A szolnoki gyakorlati bemutatón elhangzott az is, hogy a „Black Swan 2021” kapcsolódik az amerikai vezetésű Trojan Footprint-South 2021 és a Blue Sky gyakorlathoz, továbbá része a Defender Europe 2021 gyakorlat-sorozatnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában