Galériával

2021.05.14. 13:55

Emléktáblát avattak az egykori diákok Tenyőszigeten

A táblán azok neve szerepel, akik 1920-1926 között felépítették az iskolát.

Rimóczi Ágnes

Egykori diákok és hozzátartozóik avattak emléktáblát az egykori tenyőszigeti iskolájukban

Minden évben találkoznak – tavaly nem tudtak – és a régi emlékeket idézik fel a tenyőszigeti volt elemi, majd általános iskola egykori diákjai. Pénteken délelőtt rendhagyó eseményen emléktáblát avattak, mely az elődöknek állít emléket.

– Egy hasonló tábla eredetileg is volt az épületben, csak sajnos a II. világháború után eltűnt. Úgy gondoltuk, pótoljuk ezt a táblát, igyekeztünk nagyjából ugyanoda helyezni, ahol a másik volt – mutatta meg a felavatott táblát Sütő Gyula, az egyik szervező. A táblán azok neve szerepel, akik 1920-1926 között felépítették az iskolát.

– Kiemelve Tóth István középbirtokos gazdálkodót, aki a földterületet ajándékozta, s odaadóan irányította az építkezést, sőt maga is tevékenyen részt vett benne – mondta el Sulák Istvánné, egykori diák, szervező.

Az iskolában 1926-tól 1974-ig közel negyven pedagógus tanította a környékbeli gyerekeket, akik ma is szívesen emlékeznek vissza az ottani életre. Köztük a százegyedik életévében járó Bujáki Orbánné Tóth Angelika – az ajándékozó Tóth István lánya – és a kilencvenhét éves Mészáros István is. A két legidősebb egykori diák is nagy örömmel vett részt az emléktábla-avatáson.

2018-ban szintén az egykori diákok állíttattak egy emlékművet, most az emléktábla által tekintettek vissza kicsit a múltba. Jó hangulatban, olykor elérzékenyülve nosztalgiáztak a diákok, akik bíznak benne, hogy nyáron már megszervezhetik a szokásos találkozót.

– Szeretnénk megköszönni a terület és épület tulajdonosának, hogy helyet ad a rendezvényeinknek, támogatja a kezdeményezéseinket, sőt ő maga is ötletekkel állt elő. Egy mini múzeumot szeretne létrehozni az egykori osztálytermünkben, ahol régi tárgyi emlékeket szeretne kiállítani – tette hozzá Sulák Istvánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában