jubileum

2021.05.17. 14:00

Jánoshidára érkezett a premontrei rend történetét bemutató vándorkiállítás

A templom kertjében június 10-ig látogatható a kiállítás.

Illés Anita

Tugyi Éva a minap tekintette meg a kiállítást

Fotó: Pesti József

A premontreiek ebben az évben ünneplik a rendalapítás kilencszázadik évfordulóját. A jubileum alkalmából szabadtéri vándorkiállítást mutatnak be azokon a településeken, melyek kötődnek a szerzetesrendhez. Gödöllő, Zsámbék, Keszthely, Budapest és Nagykökényes után Jánoshidára is megérkezett a vándorkiállítás, mely a templom kertjében június 10-ig látogatható. A felállított tablókon mai premontrei atyák és nővérek mutatják be az alapító Szent Norbert karizmáit, összekötve ezzel a kilencszáz év lelki örökségét.

A szerzetesrendet Szent Norbert 1121-ben alapította Prémontrében. Követői a szemlélődő és a tevékeny élet elemeit ötvözték életükben, vándormissziós küldetésük is meghatározó volt. II. István király hívására érkeztek Magyarországra, Váradhegyfokon telepedtek le, majd sorra alakultak új közösségek – olvasható az egyik tablón.

Tugyi Éva a minap tekintette meg a kiállítást
Fotó: Pesti József

Jánoshidán felújították az egykori premontrei prépostság rendházát, ahol látogatóközpontot alakítanak ki. Állandó kiállítás mutatja majd be a rend életét és a Jászság értékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában