Galériával

2021.05.30. 16:36

Mesés lepkebirodalommal gazdagodott a jászberényi állatkert

Már látogatható az egzotikus lepkekert a Jászberényi Állat- és Növénykertben.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A korábban oktatóházként működő épületben a közép-amerikai esőerdők varázslatos világa elevenedik meg. Nem mindennapi élményt nyújt a trópusi környezet felfedezése. Szebbnél szebb virágok, óriás dísznövények mellett sétálva figyelhetjük meg a színpompás pillangókat ahogy egyik növényről a másikra repülnek vagy éppen zamatos gyümölcsöt lakmároznak.

– A járványügyi kényszerszünet idején tervezgettük, hogy milyen újdonsággal fogadjuk majd a látogatókat. A növényekkel díszített oktatóház nem volt igazán kihasználva, ezért szerettük volna, ha élettel telik meg. Ekkor merült fel a lepkekert kialakításának az ötlete. Első lépésben a hálórendszert szereltük fel, majd berendeztük a kertet, ahol megfelelő környezetet biztosítunk az élőlényeknek. A dísznövények és virágok jelentős részét egy helyi kertészeti árudától kaptuk adományba – mondta el érdeklődésünkre Kovács Ágnes gyűjteményvezető-helyettes.

Megtudtuk azt is, hogy a Fővárosi Állatkerttel együttműködve Costa Ricából rendeltek bábokat. Ezek üvegfalú bábszekrénybe kerültek, ahol kikelnek a kifejlett lepkék, az imagók. A látogatók a bábokat is megtekinthetik. A kert egyik látványos csodája az égkék azúrlepke (Morpho peleides). Ez a Közép- és Dél-Amerikában őshonos faj a trópusi lepkék közül az egyik legnagyobb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában