összefogás

2021.05.14. 11:25

Műfészkeket osztott szét az önkormányzat Kunszentmártonban

Egyre kevesebb fecske tér vissza, műfészekkel biztosítanák helyüket.

P. Pusztai Nóra

Fehér József a fecske-saralóhelyeket mutatja

Fotó: Nagy Balázs

Sikeresnek bizonyult a „Fogadj örökbe egy fecskecsaládot!” kezdeményezés a nyolcezer lelkes tiszazugi városban. Az idősek otthona épületén számtalan fészek díszelgett, melyeket a nemrégiben elkezdett felújításnál eltávolítottak.

A helybeliek összefogással keresték a lehetőséget, hogy biztosíthatnának helyet a madaraknak. Az önkormányzat felhívására műfészkekre lehetett jelentkezni, melyet az elmúlt hónapban ki is osztottak az érdeklődők között.

– Három videó is készült a fecskék fontosságáról és a kezdeményezésről. Sokan külön meg is kerestek az akcióval kapcsolatban – tudatta a kunszentmártoni Katona Mihály, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja.

Bár visszatértek a fecskék a térségbe, számuk láthatóan egyre kevesebb.

– Fogynak, erre nem csak az időjárás-változás hat. A fecske repülő rovarokkal táplálkozik, a hidegebb időben viszont nem találnak megfelelő mennyiségű eleséget. Ez a kis testű madár nem tud raktározni, amit megeszik felhasználja. A mezőgazdasági kemikáliák és a szúnyogirtás a táplálék csökkenéséhez vezet. Ráadásul a mediterrán országokban még vadásszák is – számolt be az okokról a városban élő Fehér József, aki ugyancsak a madártani egyesület tagja.

A főtérre figyelemfelkeltési céllal saralóhelyet készített, hiszen a fészeképítéshez erre is szükségük van a madaraknak.

– Régen az időjárás kiszámíthatóbb volt, a gyakori kisebb esőzések lehetővé tették, hogy a pocsolyák megmaradjanak. A madarak abból most nem tudnak dolgozni, hiszen hetek, hónapok telnek el csapadék nélkül, ezért is gondoltuk, hogy kihelyezzük a saralót – fejtette ki.

Fehér József a fecske-saralóhelyeket mutatja
Fotó: Nagy Balázs

Mintegy szemléletformáló hatása is volt az első lépéseknek, több utcán és kertben is fellelhetőek hasonló, a fecskéket segítő helyek.

– Ez a madár nemcsak, hogy hasznos a szúnyogok elleni harcban, de a kisvárosi élethez hozzátartozó esztétikai élményt nyújt a látványuk, és jó hallani csivitelésüket – sorolta az előnyöket Fehér József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában