Videóval

2021.05.05. 19:00

Nagykörűben is szorgoskodtak a természetbarátok

A szemétszedő akciót az Ökologistic Alapítvány kezdeményezte.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció/ Shutterstock

Önkéntesek tisztították meg Nagykörűt. A szemétszedő akciót az Ökologistic Alapítvány kezdeményezte, csatlakozva az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) „Tisztítsuk meg az országot!” programjához.

A kezdeményezés keretében Nagykörű mellett egyébként Csömörön is szorgoskodtak az alapítvány tagjai és a melléjük szegődő természetbarát lakosok. Az eredményesen és vidáman záródó akciót a résztvevők a világszerte népszerű Jerusalema tánckihívással zárták.

– Cselekedni, példát mutatni, láttatni a természet tökéletességét, szemléltetni mi az ember helye, szerepe, hatása a sérülékeny rendszerben. Ezek a célok mozgatják alapítványunkat – így fogalmazza meg szervezetük lényegét Vészity Kata, az alapítvány vezetője, s szemétszedő akció kapitánya.

– Programjaink, akcióink során a természettel való együttműködésre hívjuk fel a figyelmet, illetve arra, hogy a megelőzés a védelem legfontosabb eszköze. Előremutató, inspiráló kapcsolódásaink más szervezetekkel, önkénteseinkkel bizonyítják, hogy e felé a cél felé csak közösen, az erőforrások összehangolásával, tudásmegosztással, és szeretettel lehet eredményesen haladni – tette hozzá az aktivista.

Nagykörű legfőképpen a Tisza szeretete miatt fontos a szervezetnek, már korábban is szerveztek közös megmozdulásokat a helyiekkel. Mivel az Ökologistic Alapítvány együttműködik a Szolnoki Kosárközösséggel is, most fizikai síkon is tettek azért, hogy a közösség fő zöldség és gyümölcsforrása valóban tiszta lehessen.

A nagykörűi akcióhoz iskolás osztályok is csatlakoztak, betartva a járványügyi előírásokat, de szolnoki önkéntesek is magukénak érezték a település megtisztítását.

A két település erdeiben és az ártérben a zsákokba szedhető hulladékot szelektíven szedték össze az aktivisták, a szervezők külön zsákokat biztosítottak a kommunális, műanyag és fém, valamint az üveg hulladék részére.

Az alapítvány védőfelszerlést és eszközöket is adott az önkénteseknek, így gondoskodva biztonságukról és a megfelelő munkakörülményekről. Az akció során rengeteg építési és bontási törmelék is útjukba került, ezeket teherautókkal szállítottak a megfelelő helyre.

A szintén illegálisan lerakott zöldhulladék feldolgozásához aprítógépet bérelt a csapat, és a felaprított gallyak így mulcsként hasznosulnak újra az Alapítvány bázisán található tanösvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában