Galériával

2021.05.19. 11:25

Régi mesterségek elevenednek meg az abonyi intézmény falai között

Ők is csatlakoztak az országos közművelődési nyitónaphoz.

Hartai Gergely

Abonyban újra nyitott a falumúzeum, ahol Jandácsik Pál a művelődéi központ dolgozója vezetett körbe minket.

Fotó: Nagy Balazs

A lazító intézkedések révén számos kulturális intézmény nyitotta meg újra kapuját, így például az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely is.

– Csatlakoztunk az országos közművelődési nyitónaphoz. A kezdeményezés lényege az volt, hogy az országban több művelődési ház is egyszerre tárja ki ajtaját a nagyközönség előtt – számolt be róla Jandácsik Pál.

Az intézmény munkatársa elmondta: a múlt szombati nyílt nap keretében szakköreikbe tekinthettek be az érdeklődők, de a falumúzeumba is bárki ellátogathatott. Ottjártunkkor megtudtuk: a kiállítóhelyen a zárvatartás idején lebontották a rádiózás múltját bemutató időszaki tárlatot, melynek helyére az eredeti kiállítás emlékei kerültek vissza.

A bejárathoz közeli teremben így ismét az abonyi mezőgazdasági létformával ismerkedhetünk meg, a helyszínen az állattenyésztés, a szőlőtermesztés és a bortermelés jellegzetes eszközeit mutatják be. Megelevenedik például egy szőlőprés, aminek tetején jól olvasható annak gyártási éve: 1892. De láthatunk itt buborcsós kancsót, szecskavágót, kaszákat és répagyalut egyaránt.

– Az épület felső szintjén a régi mesterségeké a főszerep. Itt elsősorban a kötélgyártás és a lószerszámkészítés eszközeit lehet megtekinteni, de felfedezhetünk egykori konyhai emlékeket, disznóvágási kellékeket is. A gyűjtemény darabjai között számon tartunk még öntöttvas kályhákat, ruhásszekrényt, egy régi bibliát, gyertyatartót, továbbá egy petróleumlámpát – beszélt hírportálunknak a szoba ritkaságairól.

Jandácsik Pál úgy tájékoztatott, hogy az intézmény keddenként 9 és 13 óra, csütörtökönként 13 és 17 óra, míg szombatonként szintén 9 és 13 óra között várja a hagyományos mesterségek iránt érdeklődőket. Igény szerint azonban ettől eltérő időpontokban is biztosítanak majd tárlatvezetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában