JÁSZKUNSÁG

2021.05.26. 11:25

Számos településen biztosított az ingyenes köztéri nethasználat

Információkeresés, közösségi oldalak használata, vagy egyszerű zenehallgatás. Mindenki más-más tevékenységre használja az internetet. Megyeszerte tovább bővül az ingyenes Wifi pontok, azaz a közterületen használható lehetőségek száma. A berendezéseket a települések főtereire és más forgalmasabb helyszínekre telepítik. Kunszentmártonban például a napokban lépett működésbe az első eszköz, a következők beüzemelésére pályázatot nyertek. A fiatalok mellett most már az idősebb korosztály is előszeretettel használja a lehetőséget.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A megyeszékhely több pontján működő ingyenes internet-hozzáférési lehetőség mellett tavaly átadták az első okospadot a Verseghy gimnázium előtti parkban. A nemcsak a fiatalok körében közkedvelt köztéri bútoron ülve, wifin keresztül csatlakozhatunk a világhálóra, napelemes rendszere révén mobiltelefonok töltésére is szolgál.

További rendszerbővítést terveznek a városban

Kunszentmártonban a napokban élesítették a rendszer első eszközét. Megállapodás keretében az egyik internetszolgáltató ingyenesen biztosította a berendezést.

– A főtérre került az eszköz, így a megújult szökőkutunk melletti padokon kényelmesen internetezhetnek a fiatalok és idősek egyaránt – mondta Wenner-Várkonyi Attila polgármester.

Pályázati forrásból további helyszíneken telepítenek ilyen készülékeket. Így majd nemcsak a művelődési ház és könyvtár, hanem a busz- és vasútállomás környékét is lefedik majd a wifipontok.

Több mint tíz éve helyezték el náluk az első eszközt

A megyében elsőként Tiszatenyőn tették lehetővé az ingyenes köztéri internethasználatot. Több mint tíz éve telepítették az erre szolgáló wifipontot az ezerhatszáz lelkes község központjába.

– A játszótér környékén bárki rácsatlakozhat a hálózatra, épp a napokban jön ki egy informatikai szakember, hogy megvizsgálja, minden rendben működik-e – felelte kérdésünkre Mező József. A polgármester hozzátette: az ingyenes internet leginkább a fiatalabb korosztálynak kedvez.

Három pontot is kijelöltek a szabad „szörfözésre”

Mezőtúr nemrégiben pályázott wifiszolgáltatás kiépítésére. Eszerint a városban három wifipont lesz: a főtéren, a vadászház és strand területén, valamint a közelmúltban megújult kertvárosi játszótéren. A kivitelezés befejeződött, a kiváló minőségű vezeték nélküli szolgáltatást néhány napon belül igénybe is veheti a lakosság.

Szinte minden forgalmas közterületet lefedtek

A kisújszállási önkormányzat is pályázat révén nyert lehetőséget közterületi vezeték nélküli internetelérés kiépítésére. A kivitelező végzett a munkálatokkal, így a helyiek számára már elérhető a net a város forgalmasabb pontjain: a Kálvin parkban, a városházán és az az előtti parkban, az Erzsébet királyné ligetben, a piactéren, a vasútállomáson, illetve a játszótereken.

Leginkább a buszra várva élnek a lehetőséggel

Jászárokszállás több pontján már tavaly kiépült az ingyenes wifihálózat. A fejlesztésre az önkormányzat a WiFi4EU pályázaton nyert el támogatást. A szolgáltatás elérhető többek között a városközpont közterületein, a közintézmények, például a polgármesteri hivatal, a könyvtár és művelődési ház környékén.

Ezenfelül a sportpálya területén és a strand egy részén is telepítettek wifipontot.

Gergely Zoltán polgármester érdeklődésünkre elmondta: nem meglepő módon főként a fiatalok körében népszerű az ingyenes közterületi wifiszolgáltatás. Sokan akkor csatlakoznak rá az internetre, amikor a buszra várakoznak.

Jó időben sokan kiülnek a padokra internetezni

Tiszavárkonyban körülbelül két éve működik ingyenes wifi a központban, a közösségi színtérnél. Hegedűs István polgármester úgy tájékoztatott: sokan használják, mivel ott van a játszótér is, a padokra le lehet ülni. A fiatalok rendszeresen szoktak ott netezni, de mint mondta, ő maga is használja. A jövőben a történelmi emlékparkban is kialakítanák az ingyenes wifit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában