Galériával

2021.05.28. 17:30

Szent István szobrot kapott a tiszajenői általános iskola

Szent István szobrot kapott a tiszajenői általános iskola és óvoda. A szobor régi vágya volt az iskola igazgatójának, az oktatási intézmény ugyanis Szent István nevét viseli. A szoborállítás azonban jelentős összegből lett volna csak megvalósítható, amire az iskolának nem volt anyagi kerete. Most azonban támogatásoknak köszönhetően megvalósulhatott a vágyuk.

Kovács Berta

Fotó: Nagy Balazs

Pénteken megtartott, szenteléssel egybekötött ünnepségen leplezték le a Szent István Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda részére készült Szent István szobrot. A műmárvány alkotás Viski András győri festő- és szobrászművész keze munkáját dicséri, a költségeket pedig a projekt támogatója, a dunaszerdahelyi Péntek István és felesége állta.

Az átadó rendezvényt Vágó Béla iskolaigazgató nyitotta meg. Az eseményen jelen volt dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is, aki felidézte Tiszajenő történelmi múltját, valamint hangsúlyozta a gyereknevelés fontosságát és méltatta e kezdeményezést és a település kiemelkedő közösségi összefogását. Misét celebrált Lédeczi Dénes szolnoki plébános és Nagy Imre helyi diakónus, majd a Lieto Alapfokú Művészeti Iskola rögtönzött kis műsort, ahol Kuzma Levente orgonált.

Virág József polgármester felszólalása után Selmeczi Zoltán, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatója arról beszélt, mit jelent nekünk Szent István, és dicsérte a helyi önkormányzat és az egyház együttműködését.

A leleplezett szobrot dr. Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke szentelte fel, majd koszorút helyeztek el az alkotásnál az egyház, az iskola és az önkormányzat részéről is.

Az ünnepségen Virág József polgármester beszédében felidézte, hogy 30 éve lépte át az iskola kapuját vállalkozóként, és még akkor felajánlotta támogatását az iskolának, amit nyugdíjba vonulása után cége új tulajdonosa is megörökölt. Elmondta, hogy Vágó Béla igazgatóval való több mint 17 éves ismeretsége baráti viszonnyá alakult.

Arról is szó esett köztük, hogy az intézményvezetőnek régóta vágya volt egy Szent István szobor felállítása, de túl magas árajánlatokat kapott, ez adta az alapot ahhoz, hogy a polgármester baráti segítséget kérjen a megvalósításhoz.

Így végül önköltségi áron készült el a szobor.

– A barátság az, ami segített megvalósítani ezt az elképzelést – hangsúlyozta Péntek István, a projekt fő támogatója – Polgármester urat évtizedek óta ismerem. Voltam már több alkalommal a településen rendezvényen és az itteni hangulat, az összefogás nagyon megfogott. Az alkotót is régóta ismerem.

– Amikor tavaly szóba került, hogy az iskolánál szeretnének szobrot állítani, de milliós összegeket kérnének érte, felajánlottam, hogy az anyagiakat én állom. Így, hogy a művészt jól ismertük, baráti alapon természetesen jóval olcsóbban meg tudtuk oldani, de igazából nálam nem az anyagiak számítottak, hanem az elhatározás és az összefogás. A végeredménnyel elégedett vagyok és a megnyitó rendezvénnyel is, megfogott, ahogy áradt a szeretet – foglalta össze Péntek István.

Viski András Európa-szerte ismert festő- és szobrászművész elárulta, e vidékhez való kötődésében szerepe van annak, hogy ő is a Tisza mellett született, ha kicsit messzebb is, Tiszafüreden, utána költöztek el Győrbe.

– Péntek Istvánt én is ismerem, jártam is náluk alkotótáborban, készítettem számukra alkotásokat a fogadójukba, így amint felmerült a szoborállítás kérdése, örömmel elvállaltam a munkát – vallotta meg a művész.

– A történelmi, vallási témák egyébként is közel állnak hozzám. Csak az jelentett kis nehézséget, hogy mivel főállású művész vagyok, csak szabadidőmben tudtam a szoborral foglalkozni, összességében egy-két hét munkát fektettem bele. A szobor műmárványból készült, a talapzata pedig szobrászbeton.

Festmény is készül az iskolának

Viski András egy felajánlást is tett a rendezvényen az iskolának: vállalta, hogy vallási, történelmi témában készít az intézmény számára egy festményt. Mint mondta, négy-öt méterszer két-három méteres alkotásban gondolkodik. A mű témája még képlékeny, még egyeztetnek az iskolaigazgatóval. Ilyen képről már esett szó korábban is, most viszont nyilvánosság előtt megtette felajánlását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában