Galériával / videóval frissítve

2021.06.25. 14:02

Elkezdődött a XXII. Utazás Kiállítás a megyeszékhelyen

Kiállításokkal, gasztroműsorokkal, színpadi fellépőkkel, bemutatókkal és koncerttel várja az érdeklődőket az idei Szolnoki Utazás Kiállítás. A pénteken induló kétnapos rendezvényt két év kihagyás után tartják meg a Hild téren, ahol a megyei és megye környéki települések, egyesületek, intézmények mutatják be turisztikai értékeiket.

Molnár-Révész Erika

Szolnokon az Aba Novák Agóra Kultúrális Központ Utazás kiállítást szervezett.

Fotó: Nagy Balazs

FRISS – 16:00

Délutánra kicsit megfogyatkoztak az érdeklődők, legalábbis nagy részük inkább az árnyékból szemlélte a rendezvényt. Ottjártunkkor a jánoshidai Aranytorkú Férfikar szórakoztatta a jelenlévőket.

Korábban írtuk:

Vidám zsongással, színes sátrakkal és finom illatokkal telt meg péntek délelőtt a Hild tér, elkezdődött az idei utazási kiállítás. Míg Jánoshida sátrában különleges lisztek, a szajoliban különböző mézkészítmények sorakoztak. Kengyel a közmunkaprogramban fonott kosaraival, Abony több sátorral igyekezett bemutatni saját értékeit, helyi termékeit.

Az idei kiállításhoz, amely a nemzeti értékek köré épült, tizennégy település csatlakozott, emellett különböző intézmények, egyesületek is bemutatkoznak. A kétnapos eseményt a Tourinform Szolnoki Iroda és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ rendezte.

– Az utazás, a turizmus nem csak szórakozás és élmény, hanem rendkívül fontos közösségépítő, kultúra- és hagyományőrző szerepe is van. Fontos felismerés, hogy a turisztikai élmények nem mindig több ezer kilométernyire találhatóak tőlünk, hanem csak szét kell nézünk akár a saját házunk táján, a szomszéd településen, vagy a kistérségben. Ezt mutatja be a kiállítás is – mondta a rendezvény megnyitóján Molnár Lajos Milán, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ügyvezető igazgatója.

Az eseményen a megye is bemutatta hetvenhét értékét a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktáron keresztül.

– Ezen a téren minden adott ahhoz, hogy programokhoz, élményekhez juthassunk. Magunkba tudjuk szívni az Alföld ízeit, illatát, azokat a gyönyörű kézműves alkotásokat is megnézhetjük, melyeket a megyénkben és a megye környékén készítenek – mondta a megyei önkormányzat képviseletében Galó Anita, irodavezető-helyettes, az Alföld Térségi Turisztikai Egyesület titkára.

Szolnok polgármestere arról beszélt, hogy hazánkban, és megyénkben még számtalan turisztikai érték vár felfedezésre.

– Lehet hogy nem mi vagyunk az ország legfrekventáltabb, turisztikai és idegenforgalmi területe, de egészen biztos hogy ami nekünk van, az nagyon komoly érték. A Tisza-tó, a Tisza és a Zagyva nyújtotta természeti környezetre, a termálvízkincsünkre, ételeinkre és a szellemiségre, amely körül vesz minket, nagyon büszkék lehetünk – mondta Szalay Ferenc. A városvezető hangsúlyozta, a hazai turizmust megviselte a koronavírus-járvány, így aki csak teheti, inkább válassza a belföldi úticélokat, ezzel segítve a szektor újraindulását.

Színes programkavalkád várja a családokat

A kétnapos rendezvény ideje alatt délelőtt tíz órától este hat óráig tartanak a programok. Az Aba-Novák Agóra épületében Kerekes István fényképészmester a „Tiszavirág és Tiszavirágzás” című fotókiállítását, illetve Tokai Attila helytörténész-idegenvezető „Múlt nyomában Szolnokon” című 3D fotókiállítása is megtekinthető. A Tourinform Irodában Tóth Béláné Szabó Terézia a szolnoki csipke, és Geszti Jánosné Kürti Ilona a nagykunsági vert csipke készítését mutatja be.

Mindkét napon Csányi Sándor kalauzolja el az érdeklődőket a gasztronómia világába, közben a színpadon egymást váltják majd a különböző produkciók, néptáncbemutatók, gyermekműsorok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában