Galériával

2021.06.13. 19:00

Másodjára tisztítják meg a Tisza-tavat az önkéntes PET kalózok

Idén már második alkalommal költözik át a Tiszai PET Kupa a Tisza-tóhoz. Június 13-án délelőtt tizenegy csapat részvételével rajtolt el a II. Tisza-tavi PET Kupa, még külföldről is érkeztek.

Ujvári László

Az elmúlt napokban hajó- és tutajépítő önkéntesek jelentek meg a tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkban, pillepalackból és egyéb hulladékból láttak hozzá a vízijárművek építéséhez. Már az első alkalommal is hasonlóképp zajlott a felkészülés a Tisza-tavi PET Kupára. A csapatok folyamatosan építették, csinosították és próbálgatták az újrahasznosított anyagokból készülő tutajokat.

Az ökoverseny rajtjára szombaton délelőtt került sor. A versenyzőket Révész Máriusz kormánybiztos, Steiner Attila, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár, Ujvári Imre polgármester, és Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója köszöntötte.

– Örömteli, hogy a koronavírus-járvány után ez a rendezvény is létrejöhetett – kezdte beszédét Steiner Attila. – Szomorú, hogy még mindig óriási mennyiségben érkezik a folyóinkon hulladék, de bizakodásra ad okot, hogy egyre több önkormányzat, civil szervezet és állampolgár mozdul meg annak érdekében, hogy ne csak beszéljünk a problémáról, hanem tegyünk is ellene – fűzte hozzá.

– A PET Kupa csapata és szervezői azok, akik a legtöbbet tettek Magyarországon azért, hogy az emberek véleménye, hozzáállása megváltozzon – hangsúlyozta Révész Máriusz.

A kuparajton megjelent F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő is, akik a program után közösségi oldalán úgy fogalmazott: Közös érték, közös kincs a Tisza-tó, vigyázzunk rá!

A csapatok június 12. és 15. között saját készítésű tutajokkal, emellett hajóval, kajakkal és kenuval járják a Tisza-tavat, hogy minél több hulladék összegyűjtésével járuljanak hozzá a tiszta Tisza-tóhoz.

Mint azt a szervezőktől megtudtuk, még külföldről is érkezett egy csapatra való önkéntes. Az egyik debreceni csapat tagja, Pálfi Zsuzsa kérdésünkre azt mondta: Régóta várták, hogy sor kerül-e a Tisza-tavi versenyre, két éve tervezik a részvételt, és nagyon örülnek, hogy idén vízre szállhatnak.

– Sajnos van mit szedni, minden évben bőséges az utánpótlás. Remélem, hogy három nap múlva egy tisztább tavat hagyunk magunk után – bizakodott a vízre szállás előtt Gyenes Károly, PET kalauz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában