Varga Bence

2021.06.15. 17:28

Országos elismerést kapott a szolnoki diák

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyarország jó tanulója, jó sportolója címmel azokat a tanulókat tünteti ki, akik az adott tanévben kimagasló tanulmányi- és sportteljesítményt nyújtottak. Évente körülbelül ötszáz általános és középiskolás diák részesül a díjazásban, idén köztük volt a tizenöt éves szolnoki Varga Bence is.

Köllő Judit

A szolnoki Varga Bence a napokban vehette át az oklevelet

Fotó: Nagy Balázs

A fiatalember 2015 óta kajakozik, az elmúlt hét évben diákolimpiai bajnok, többszörös vidék-, illetve magyar bajnok címet szerzett, így az Országos Kajak-kenu Szövetség válogatott kerettagja. Emellett az iskolában is megállja a helyét.

– Nagyon megtisztelő megkapni ezt az oklevelet – meséli a fiatal tehetség. – Sokat köszönhetek a sportnak: az egészségmegőrzés mellett erőteljes jellemformáló ereje van. Megtanít a munka tiszteletére, kitartásra nevel, emellett sok élményt ad, és barátokat is lehet szerezni.

Bence kiemelte, más téren is érzékeli a kedvező változást.

– Mióta sportolok, magabiztosabb és nyitottabb lettem – emelte ki a szolnoki fiú. – Bár időnként nehézséget okoz összehangolni a sportot a tanulással, és lemondani az osztályközösséget formáló programokról. Épp ezért nem mindegy, hogy melyik iskolába járunk.

Bence nagyon hálás a szolnoki Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola tantestületének.

– A tanáraim mindig tekintettel voltak a versenyeimre, az edzőtáboraimra – hangsúlyozza, milyen segítséget kapott az intézménytől és annak tantestületétől. – Lehetőségem volt a pótlásra, egyéni felkészülésre, enélkül nem tudtam volna jól teljesíteni az iskolapadban is.

A szolnoki Varga Bence a napokban vehette át az oklevelet
Fotó: Nagy Balázs

A továbbtanuláskor fontos szempont volt számára, hogy változatlanul olyan középiskolában folytathassa a tanulmányait, ahol tekintettel vannak arra, hogy versenysportoló. Ahol figyelembe veszik az ezzel járó kötelezettségeket, illetve megadják hozzá a támogatást. Ezért esett a választása a Szolnoki Széchenyi István Gimnáziumra, ahol ősztől informatika tagozaton képezi majd magát.

– Szeretnék több lábon állni – említi döntése okát a szolnoki diák. – Úgy gondolom, hogy napjainkban, így a huszonegyedik században az informatika nagyon jó alternatíva, egy életre szóló kiváló választás lehet. Ezért jelentkeztem erre a szakra – mondja.

Nyáron sem áll le az edzéssel

A szolnoki Varga Bence az előttünk álló nyári hónapokban sem hagy fel a sporttal. Heti tizenkét edzéssel készül a vidék-, illetve a magyar bajnokságra. Nagy álma, hogy kijusson az Olimpiai Reménységek Versenyére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában