Szolnok

2021.06.02. 06:55

Pillanatok alatt beteltek a nyári napközis táborok

A szülőknek komoly fejtörést okoz, hogy a tízhetes, iskolai nyári szünetben, hogyan biztosíthatnának felügyeletet gyermekeiknek. A tavaszi home-office és a kényszer szabadságok rányomták a bélyeget a tervekre. A szokásos napközis táborokat az elmúlt napokban, hetekben hirdették meg a megyeszékhelyen, viszont még így is akadnak olyan intézmények, amelyek a részletes szabályozásra várva csak előjelentkezéseket fogadnak.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A megszokotthoz képest később hirdették meg a nyári napközis táborokat a megyeszékhelyen. A korábbi években a szemfülesebbek már márciusban találkozhattak a kiírásokkal, áprilisban hosszú sorok kanyarogtak a jelentkezések helyszínein. Idén a legtöbb esetben online lehetett regisztrálni, a helyek az előző évekhez hasonlóan pillanatok alatt beteltek.

A tízhetes iskolai szünet idejére igyekeznek a szülők hasznos elfoglaltságokkal megtölteni a gyermekek szabadidejét, sokan ezért is döntenek a táborok mellett. Az összegek a programtól függően egy hétre étkezéssel együtt legalább tizenhétezer forintba kerülnek, míg a felső határ elérheti akár a negyvenezret is.

– Amíg óvodába jártak a gyerekeim, könnyebb volt a helyzet, hiszen ott csak négy hetet kellett megoldani. Most is mennek a nagyszülőkhöz az iskolások, és kerestünk táborokat is. A harmadikosunk inkább kézműveskedni szeret, míg az elsős sportolni. Folyamatosan figyeltem a honlapokat, hogy mikor és hogyan lehet jelentkezni – mesélte a szolnoki édesanya, Horváth Dorina.

A Szandaszőlősi Művelődési Ház a jogszabályok tisztázásáig csak előjelentkezéseket fogadott.

– Telefonos elérhetőséget adtunk meg. Így mindenkinek el tudtuk mondani, hogy amennyiben engedélyezik a táborokat, és a feltételek ismertek, tájékoztatjuk őket – árulta el Kiss Edit intézményvezető.

A művelődési házba egyelőre csak olyan felnőtt léphet be, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, gyerekcsoportokat nem fogadnak. A Mókaland fantázianévre hallgató táborból három turnussal készülnek, alig egy hét alatt szinte minden hely betelt.

– Mindig vannak visszatérőink, de nem elsősorban köztük hirdetjük meg. Egyre többen érkeznek a városból, de az ország más településeiről is – fejtette ki Kiss Edit.

A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. szervezésében a mozgásra vágyó gyermekeknek is találhatnak elfoglaltságot a szülők. Több turnusban atlétika, röplabda, kosárlabda, vívás, kajak-kenu, sport-mix, és óvodásoknak szóló táborokba is lehet jelentkezni.

– Újdonság, hogy idén először kajak-kenu–angol tábort is indítunk. A sportos elfoglaltságok szünetében angol nyelvtanár foglalkozik a gyerekekkel naponta több órában – tájékoztatta hírportálunkat Erdélyi Gyuláné. A sportiskola igazgatóhelyettese szerint a tavalyi évhez hasonlóan nagy igény van a nyári napközis táboraikra, köszönhetően a járványhelyzet miatti otthon töltött időnek, melynek nagy részét a szülők részére szabadságként könyveltek el. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a táborok meghirdetésének napján már több csoportjuk is megtelt.

– Mivel a kormány engedélyezte a napközis és ottalvós táborokat is, ezért a járvánnyal összefüggésben nincsenek korlátozások.

– Természetesen a kollégák figyelmeztetik a gyerekeket a megszokott higiéniás szabályokra. Ehhez biztosítunk fertőtlenítőszereket. Az egészségügyi csomag része még a szúnyog- és kullancsriasztó, kötszerek, papír zsebkendő. A táborok helyszíneit és az étkezést biztosító szolgáltatók mind a célra minősítettek, és minden erre vonatkozó tanúsítvánnyal rendelkező vállalkozások vagy sportlétesítmények – tette hozzá.

Egy nap alatt száz online foglalás érkezett be hozzájuk

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Tekergő- és Kalandtábort hirdetett. Az egyhetes program során a kisiskolások jobban megismerhetik a megyeszékhely nevezetességeit is. De már a Napsugár Gyermekház nyári foglalkozásaira is lehet jelentkezni. A hagyományokhoz híven nemezeléssel, agyagozással, gyöngyszövéssel és egyéb kézműves-foglalkozásokkal várják a gyerekeket.

– Az online felület megnyílt, egy nap alatt száz foglalás érkezett, de van még szabad hely – hangsúlyozta Csehné Kovács Sarolta. Az intézmény csoportvezetője kifejtette: a jelenlegi rendeletek szerint tarthatóak nyári táborok, a feltételek részleteit viszont még nem ismerik, ezért egyelőre saját házirendet dolgoznak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában