Galériával - Videóval

2021.06.02. 13:58

Sikeresen levizsgáztak a repülőgép-szerelő tanoncok Szolnokon

Újabb okleveles repülőgép-szerelők kerültek ki az iskolapadból, köszönhetően a Szolnoki Szakképzési Centrum (SzSzC) és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis között évek óta eredményesen működő együttműködési kapcsolatnak.

Mészáros Géza

Fotó: Nagy Balazs

Szerdán ezúttal négyen tették le – a két héttel ezelőtti elméleti után – a gyakorlati vizsgájukat is sikerrel. Ők már eldöntötték, hogy ki-ki a polgári, avagy a katonai pályán kamatoztatja friss képesítését.

Hicsó György, a SzSzC kancellárja hírportálunknak elmondta, intézménye és a helikopterbázis között 2018-ban újabb három évre meghosszabbított együttműködési szerződés része az OKJ-s képzésnek indult andragógiai tanfolyam, amely által a tavalyi kilenc után idén újabb négy „felnőtt diák” tette le sikeresen a repülőgép-szerelő vizsgát. Az elméleti részt a tanintézmény, a gyakorlatit a helyőrség bonyolította le.

Ökrös Sándor, a SzSzC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola gyakorlatioktatás-vezetője elismeréssel beszélt a képzést tavaly és az idén befejező hallgatókról. Elmondta, a civil közegből érkezett tanulók sok esetben a polgári munkájuk után, heti négy napon keresztül, délutánonként négy órát töltöttek tanulással.

Mindkét évfolyamon közel húszan kezdtek, és a jelentős idő- és energiaráfordítás miatt nagy a lemorzsolódás.

Ezért, mint mondta, a legelhivatottabbak és a legrátermettebbek jutnak el a záróvizsgákig.

Csillak Roland alezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülő-műszaki zászlóaljának parancsnoka azt magyarázta, hogy a két intézet által koordinált képzésben résztvevő hallgatók repülőgép-szerelői alapképesítést kapnak. Ők döntik el, hogy oklevelükkel hol helyezkednek el. Ám akár a polgári, akár a honvédségi állományban találnak munkát, az álláshelyükön alkalmazott technikai állomány szervizeléshez szükséges specifikus képesítést is meg kell majd szerezniük.

A szolnoki helikopter bázison maradó tanfolyamosok ugyan a bázison korábban nagy számban üzemelő orosz gépeken sajátították el a gyakorlati feladatokat, de a frissen beszerzett új típusú Airbus-technikák miatt vélhetően a helikoptergyártó német vagy francia üzeménél is oktatáson vesznek majd részt.

A 23 esztendős László Martin Máté az érettségi után esztergályosnak tanult, ám, mint mondta, apja nyomdokaiba szeretne lépni, ezért szakmát váltott:

– Édesapám is helikopteres sárkány-hajtóműveket javított, és egy idő után azt tapasztaltam magamon, hogy engem is érdekel ez a műszaki szakág. Én a civil életből érkeztem a tanfolyamra, de a jövőmet a honvédség kötelékében képzelem el – jelezte az épp vizsgázó fiatalember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában