Jeles alkalom

2021.06.16. 17:28

Tablókon gyűjtötték össze az elmúlt tíz év emlékeit Martfűn

A szemléletformálás is a kiemelt feladatok között szerepel, így óvják környezetüket.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Nagy Balázs

Tíz éve működik a településen a városszépítő egyesület. A jeles alkalomból kiállítás tekinthető meg a művelődési központ emeletén. A tablókon összeállított képek jól példázzák az évek alatt végzett munkát és bemutatják a legfőbb rendezvényeket is. Vinczéné Balogh Magdolna, Martfűi Városszépítő Egyesület elnöke az alapvető célokról is beszélt.

– 2010-ben alakult a szervezet, négy évvel később vettem át a vezetését. Alapvetően, ahogy a nevében benne van, a célunk a városunk szépítése, növények, fasorok, cserjék rendbe tétele. A tagok viszont folyamatosan öregszenek, nem tudunk annyi virágültetést, kapálást és gyomlálást vállalni, mint a korábbi években – mesélte az elnök.

A következő generáció kinevelése felé is figyelemmel fordulnak.

– A szépet meg kell őrizni – vallja Vinczéné Balogh Magdolna, majd folytatta: jó a kapcsolatunk a helyi iskolákkal, minden ballagó nyolcadikosnak a tarisznyába teszünk egy Martfűről szóló kiadványt. A környezettudatos szemléletformálás jegyében számos gyerekprogramot szervezünk.

A húsvéti családi délutánra a környékbeli gazdákat hívják segítségül, a nyúl, kecske és birkasimogatás mellett, galambröptetés is szerepel a kínálatban. A városszépítő táborok során a 12-14 éves fiatalok gyomlálnak, kapálnak vagy éppen festik a padokat.

– Sokan évről-évre visszatérnek, akadnak közöttük, akik már az Iskolai Közösségi Szolgálat ötven óráját is nálunk teljesítették – hangsúlyozta az elnök.

Az évek alatt a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatainak jóvoltából, megismerkedhettek hasonló egyesületekkel is. Törökbálinttal például évek óta tartják a kapcsolatot, megosztják egymással jógyakorlataikat. Összefogásukkal és az akkoriban a városban működő sörgyár támogatásával restaurálták a Kastélyszállónál lévő keresztet, majd virágokkal színesítették a körfogalmat.

– A Hungaria Nostra-hoz csatlakozva minden évben hirdetünk rajzpályázatot – mutatott a díjátadók fényképeire a tablón. – De szemétszedő akciót és majálist is szervezünk.

A rendezvényeket bemutató tárlat július 5-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában