Galériával / videóval

2021.06.10. 11:25

Újra gyerekzsivajjal telt meg Szolnok legrégebbi óvodája

A külső- belső teljes felújítások után csütörtökön átadták a Szolnok Városi Óvodák Kolozsvári úti Tagintézményét.

P. Pusztai Nóra

A szolnoki Kolozsvári úti Óvoda átadója.

Fotó: Nagy Balazs

A Kolozsvári úti óvoda 1898-ban, éppen százhuszonegy éve kezdte meg a működését. Az eredeti épület hetvenhat évig fogadta a legkisebbeket, majd életveszélyessé nyilvánították, felújítása után újra birtokba vehették.

Tavaly a nagy esőzések következtében a mennyezet beázott, a kiköltözés mellett döntöttek. Akkor még úgy tűnt, néhány hét múlva a károk elhárítása után visszatérhetnek az óvodások. Hamarosan kiderült viszont, hogy nem csupán a mennyezetet cserélik majd ki, hanem az egész épület külső- belső teljes felújítása, energetikai fejlesztése, óvodai játékeszközök és a bútorzat cseréje is megtörténik. A beruházás elkészülte után hétfőtől már a korszerű, minden igényt kielégítő intézménybe térhetett vissza, az idejáró nyolcvanhat gyermek.

A Szolnok Városi Óvodák Kolozsvári úti Tagintézményének csütörtöki ünnepélyes átadóján dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő kiemelte, az óvoda a bölcsőde után az első olyan intézményes nevelési lépcső, ahol a családok a legféltettebb kincsüket bízzák a pedagógusokra. Az óvoda, gyermek és szülő között kialakuló bizalom komoly építőkő, ami a továbbiakat is meghatározza. Fontos a társas együttműködésben, hiszen ott tapasztalható meg például, hogyan kell a kortársakhoz viszonyulni.

– A város fókuszában a humán terület áll, a gyermekekkel, családokkal, ezzel együtt a jövővel törődnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Magyar Kormánnyal együttműködve az utóbbi esztendőkben 4,1 milliárd forint jutott óvoda és bölcsőde fejlesztésekre – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Szalay Ferenc polgármester hozzátette, Szolnok Városi Óvodák Kolozsvári úti Tagintézményét közel háromszáz millió forintból korszerűsítették.

– A megyeszékhelyen nemcsak felújítottunk óvodákat, hanem új intézmények is épültek, így például a Szapáry, vagy a Hold úti.

– De a bölcsődékre is gondolni kell, melyekből a Temető úton és a Bajcsy-Zsilinszky úti kereszteződésben is épül egy, utóbbiban kifejezetten a sajátos nevelési igényű gyermekeknek biztosítanak helyet. Az intézményekben folyó munka kiváló, a városban a legfontosabb a gyermekekről, családokról gondoskodni, hogy a felnövekvő generáció a legjobb helyen lehessen – emelte ki beszédében.

Az ünnepséget az óvodások műsora zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában