Diákmunka

2021.07.19. 11:25

A hivatali munkába is besegítenek a jászkunsági fiatalok

Egyre több diák jelentkezik nyári munkára az önkormányzatoknál. Akadnak, akik adminisztratív feladatokat kapnak, de nem ritkák a karbantartási teendők sem. Munkabérük jelentős részét központi forrásból finanszírozzák.

Pakainé Pusztai Nóra

Szabó Gréta is a szolnoki polgármesteri hivatalban dolgozik. A diákmunkás az adminisztrációban segít a fejlesztési osztályon

Fotó: Kiss János

Szolnok önkormányzata 2013-ban csatlakozott a foglalkoztatási ü­gyekkel foglalkozó minisztérium által meghirdetett nyári diákmunka programhoz. Azóta évről évre egyre több tizenhat és huszonöt év közötti, nappali tagozatú közép- vagy felsőoktatási intézményben tanuló fiatal jelentkezik. Míg számuk az első évben mindössze huszonnyolc volt, addig erre az esztendőre elérte a hetvenet.

Szabó Gréta a szolnoki polgármesteri hivatal fejlesztési osztályán dolgozik diákmunkásként. A tizenhét éves lány nyár elején adta be önéletrajzát az önkormányzathoz.

– Korábban még nem dolgoztam, tavaly nyáron ugyanis nem találtam lehetőséget – mesélte a Széchenyi István Gimnázium tanulója, aki adminisztratív feladatokat végez. – Kívülről teljesen máshogy tűnik az irodai munka, belecsöppenve érezhető, nemcsak arról van szó, hogy a gép előtt ülnek az emberek. Nem fizikailag, inkább mentálisan fárasztó, nagyon oda kell ugyanis figyelni – részletezte a jogi egyetemre készülő tinédzser, aki három és fél héten át, napi hat órában dolgozik a hivatalban.

Szabó Gréta is a szolnoki polgármesteri hivatalban dolgozik. A diákmunkás az adminisztrációban segít a fejlesztési osztályon
Fotó: Kiss János

– A havi kereset a minimálbérhez igazodik, mely hatórás munkavégzés esetén bruttó százhuszonötezer-ötszáz forint havonta. Ez azt jelenti, hogy egy munkanap átlagosan háromezer-kilencszáz forintot kereshetnek. A finanszírozás jelentős részben központi forrásból valósul meg – tájékoztatta hírportálunkat Gyuricska Éva, a szolnoki városháza sajtóreferense.

Hozzátette: a hivatalban foglalkoztatott fiatalok megismerhetik a közigazgatási munkát, rálátást kaphatnak az önkormányzati feladatellátásra. Segítenek például a fénymásolásban, a szkennelésben, az iratrendezésben, de táblázatokat is szerkesztenek. Akadnak, akik közreműködnek az utasszámlálásban, vagy a könyvtári könyvek rendezésében, mások ivóvizet osztottak a kánikulában a városháza előtt – fejtette ki.

A hivatal vezetése a nyári szünidő ideje alatt két héten át felügyeletet, illetve játékos programot biztosít a munkatársak gyermekei, unokái számára. Ebben a diákok is részt vállalnak, hozzájárulnak ugyanis a napi feladatok gördülékenyebbé tételéhez.

– Az önkormányzat minden évben szívesen fogadja őket. Nyáron alaposan megfiatalodik a hivatal. Persze a szakértő, kiváló munkatársak a hétköznapok során nélkülözhetetlenek, ennek ellenére jó látni a sok fiatalt magunk körül – tette hozzá Gyuricska Éva.

Több településen is közterületi munkára osztották be a diákokat
Fotó: P. Pusztai Nóra

Más-más céllal gyűjtik a zsebpénzt

A kisebb településeken művelődési házakba, óvodákba, idősotthonokba, illetve közterületi munkára osztották be az önkormányzati diákmunkára jelentkezőket. A program igen népszerű, Csépán például többen jelentkeztek, mint az eredetileg meghatározott létszámkeret. A tiszazugi településen hat, míg a szomszédos Tiszasason tizenegy fiatal állt munkába.

– Gyomláltunk, kapáltunk és az állatsimogatónál kiástunk a fák törzse körül egy részt, hogy könnyebb legyen locsolni – mondta az első nap végén a tizenhat éves Gál Róbert, aki a keresetéből kismotort szeretne vásárolni.

Bár ez is a népszerű célok között szerepel, jogosítványt is sokan szereznének. Nincs ezzel másként a tizenhat éves Milbich Domonkos sem. A csapat lány tagja, Mészáros Kamilla viszont még nem tudja pontosan, mire költené a nyári munkával megkeresett fizetését.

– A zsebpénz-kiegészítés mellett ki akartam próbálni azt is, hogy milyen a munka világában – mondta a fiúkkal egykorú lány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában