Statisztika

2021.07.31. 15:00

Csökkent a pályakezdő álláskeresők száma a Jászkunságban

Március végén 16 ezer álláskeresőt tartottak nyilván megyénkben – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, Fókuszban a megyék című kiadványából. Számuk – az egy évvel korábbi magas bázis miatt – az országos átlagnál kisebb mértékben, 1,4 százalékkal nőtt 2020. márciusához képest.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A pályakezdő álláskeresők száma (1256 fő) 3,6 százalékkal kevesebb lett, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 7,8 százalék volt.

Az álláskeresők 29 százaléka legfeljebb három hónapja, 33 százaléka tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. A tartósan állás nélkül lévők száma 31 százalékkal meghaladta a 2020. márciusit.

Az álláskeresők között a legnagyobb aránya (45 százalék) a legfeljebb az általános iskola nyolc osztályával rendelkezőknek volt, emellett 27 százalékuknak szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, 24 százalékuknak érettségi, illetve technikum a legmagasabb végzettsége, 3,8 százalékuk pedig diplomás volt.

A nyilvántartott álláskeresők körében az ellátottak aránya összességében 1,3 százalékponttal nőtt az előző év azonos időpontjához képest: az álláskeresők 11 százaléka álláskeresési járadékban, 13 százaléka álláskeresési segélyben, 26 százaléka szociális ellátásban részesült. A nyilvántartott állás nélküliek fele ugyanakkor nem kapott semmilyen pénzügyi ellátást.

Március végén 3,6 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván megyénkben, számuk 18 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Tíz üres álláshelyre 45 álláskereső jutott, kilenccel több, mint 2020 márciusában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában